3.ročník
ZVYKLOSTI ZAHRANIČNÍCH HOSTŮ
Počet zahraničních hostů se neustále zvyšuje. Všichni se zajímají o náš způsob života, rádi poznávají krásy naší země a naši gastronomii. Navštěvují ubytovací a pohostinská zařízení všeho druhu a přicházejí tak do styku s jejich personálem. S většinou je možno se domluvit některým ze světových jazyků. Všeobecně lze říci, že zahraniční hosté umí ocenit odbornost, slušnost, ochotu, ale také klid a úsměv našeho personálu.
Pro styk se zahraničními hosty platí tyto poznatky:
– rádi poznávají naši národní kuchyni i tradiční nápoje
– některé prvky naší gastonomie řadě cizinců nevyhovují
– způsob objednávání a stolování se někdy liší od našeho
– většinou vydatně snídají, jsou zvyklí vstávat později než my
– mají rádi hodně zeleniny, salátů, ovoce a ovocných a zeleninových šťáv
– kompoty a saláty konzumují jako samostatný chod
– téměř všichni cizinci pijí raději cezenou kávu, do kávy a čaje si dávasjí mléko
– nekonzumují mnoho příloh, jako jsou knedlíky, brambory a rýže
– znalost základních zvyklostí zahraničních hostů nám podstatně ulehčí pochopit jejich chování
– většinou předpokládají, že budeme plnit i jejich pro nás neobvyklá přání
– pečivo a chléb jedí téměř ke každému chodu
– umí ocenit dobrou obsluhu a vlídné chování
HOSTÉ Z EVROPY
Evropané jsou našimi nejčastějšími hosty. Jejich gastronomické zvyklosti nejsou zásadně odlišné. Jsou ovlivněny produkty, které jim nabízí jejich zeměpisná poloha. Mnoho z nich hovoří německy a anglicky. S hosty z jižních států se lépe domluvíme francouzsky a španělsky.
Němci
- Základní snídani doplňují vejci, uzeninou, rybami a masem. Pijí černou kávu nebo čaj s mlékem. Jako snídaňové přílohy vyžadují žemle, bílý a tmavý chléb a toasty.
- Obědvají polévku, hlavní masitý chod, zeleninu a moučník. Z příloh mají nejraději brambory a různě upravené zelí.
- Večeře je nejčastěji studená, všeho druhu, saláty s vařenými vejci.
- Mají rádi ryby, salámy i sýry, mleté syrové maso, ale i steaky.
- Z nápojů cení především dobré pivo a víno, jablečný mošt, hořké lihoviny, obilné pálenky a všechny kvalitní druhy nealko nápojů.
- Společenskou událostí u Němců je odpolední pití kávy, doplněné zákuskem nebo jablkovým závinem.
- Velmi rádi mají naše pivo.
- Bavorská kuchyně má některé znaky totožné s naší.
Rakušané
- Snídají méně vydatně, pochutnají si na cukrářských výrobcích.
- K obědu jedí polévky, hovězí maso se zeleninou nebo omáčkou, zabijačkové speciality, zvěřinu, ryby, teplé moučníky.
- Konzumují všechny druhy příloh.
- Kvalitní cukrářské výrobky se šlehačkou a dobrou černou kávou.
- Světoznámá je Vídeňská káva.
- K večeři především minutky.
- Pijí všechny druhy nápojů, včetně piva a moravských vín.
Švýcaři
- Jsou nároční a uznalí hosté.
- Gastronomie podléhá vlivu Francie, Německa, a Itálie.
- Vyhovuje jim mezinárodní kuchyně, přírodně upravená masa se zeleninou, kvalitní sýry, ovocné moučníky a zmrzliny.
Francouzi
- Jsou velmi nároční hosté, dokonalé služby považují za samozřejmost.
- Snídají méně vydatně, obvykle vaječné pokrmy, sýry, šunku, ryby, kompoty, čajové pečivo, kávu s mlékem a minerální vodu.
- Oběd a večeře se skládá ze složitého menu, které téměř vždy končí sýrem a moučníkem.
- K masu upřednostňují
zeleninové přílohy. - Méně oblíbené je vepřové
maso a omáčky, dávají přednost rybám, drůbeži, zvěřině, hovězímu a telecímu masu v přírodních úpravách. - Ke všem chodům vyžadují bílý chléb.
- Milují vína a pijí je po celý den, v létě ředěné vodou.
- Stolování uzavírají kávou a koňakem a jsou zvyklí i na velký výběr aperitivů.
- Při ubytování v hotelu vyžadují pečlivý úklid a dokonalé služby.
Italové
- Dávají přednost přírodním úpravám pokrmů, smaženým jídlům a těstovinám, které nesmějí být příliš uvařené.
- Snídají většinou méně, obědvají a večeří bohatě.
- Milují zeleninové přílohy,
rajčata, olivy, zeleninové saláty. - Potrpí si na kvalitní moučníky, zmrzlinu, ovoce a silnou černou kávu v malém množství.
Bulhaři
- Při úpravě pokrmů používají papriku a česnek.
- Do salátů přidávají majonézu a kysanou smetanu.
- Značně konzumují jogurty.
- Černá káva se v Bulharsku téměř nepije.
- Mají rádi pokrmy ze sekaného masa, ryby a mořské plody.
- Méně snídají a obědvají.
- Bohatě večeří.
Hosté z jihovýchodní Evropy
- Snídají a obědvají většinou méně, večeří bohatě.
- Oblíbená jsou mletá masa, směsi na rožni nebo roštu, skopové maso, drůbež a ryby.
- Potrpí si na rajčata, papriky, cibuli a česnek.
- V maďarské kuchyni hojně vepřové i hovězí maso, smetana, slanina a pikantní klobásy. Brymbory, rýže, noky, zeleninové saláty.
- Z nápojů je na prvním místě víno a kromě Bulharů také silná černá káva.
- Ražniči a čevapčiči znají hosté v celé Evropě.
- Výběr z našich jídelních a nápojových lístků jim většinou postačuje.
- Rádi ochutnávají i naše lihoviny.
- Teplé předkrmy a teplé moučníky příliš nekonzumují.
- V menu pro hosty z jihu má být vždy ovoce.
- Jsou otevření, srdeční a rádi se dobře pobaví.
Angličané
- Snídaně je pověstná svou vydatností.
- Oběd bývá skromný, většinou sendviče, vaječné pokrmy, saláty.
- Večeře je vydatná a podává se zpravidla dříve (předkrm, hlavní chod a moučník). Skopové a hovězí maso, ryby, drůbež, ideálně vše z grilu.
- Pijí silný čaj s mlékem, pivo, víno, whisky, džin a francouzský koňak.
Rusové
- Snídaně jsou velmi bohaté.
- Jedí všechny druhy masa, ryb a drůbeže, upravené jakýmkoli způsobem.
- Zahuštěné polévky, smetanové omáčky, sekaná masa, červenou řepu, okurky a houby.
- Pijí silný čaj, pivo, víno, vodka, limonády a minerální vody.
Poláci
- Mají rádi zeleninové a luštěninové polévky, houby, maso s omáčkami, pokrmy na smetaně, mletá masa, brambory, rýži a těstoviny.
- Mnoho pokrmů si dochucují kečupem.
- Pijí pivo, obilné pálenky a čaj.
Seveřané
- Snídají, obědvají a večeří podle mezinárodních zvyklostí, pijí více mléka.
- Naše kuchyně jim zpravidla vyhovuje.
- Chutnají jim naše ovocné moučníky, pivo i lihoviny.
- Dánové, Norové, Finové a Švédové.
Hosté z Ameriky
- Pijí ke snídani ovocné a zeleninové šťávy, kávu, čaj s mlékem.
- Jedí obilninové kaše, slaninu s vejci, vepřové a mleté maso, sladké pečivo a pomerančový džem.
- Pijí ledovou vodu ke všem pokrmům.
- Oběd bývá jednoduchý, oblíbené jsou přírodní minutky z hovězího a vepřového masa, ryby a drůbež, především krocan. Pokrmy se upravují s ovocem. Často dochucují kečupem, oblíbenou přílohou jsou fazolové lusky, hrášek a opékané brambory.
- Večeře je vydatnější, všeobecně vyžadují větší porce masa.
- Oblíbené nápoje jsou mléko, míšené nápoje, obilné pálenky ředěné vodou a káva.
- Zvyklosti Kanaďanů se podobají zvyklostem Angličanů a Francouzů, jejichž jazyky také hovoří. Snídají a večeří bohatě, oběd bývá jednoduchý. Ze zvlášností kanadské kuchyně uvádíme lívance z kukuřičné mouky, přelité javorovým sirupem – podávají se se šunkou.
- Jihoameričané mají v oblibě přírodně upravená masa s velkým množstvím zeleninové oblohy, ryby a drůbež. Kubánci jedí pokrmy z masa hovězího, telecího a skopového, ryby, drůbež a všechny druhy zeleniny. Nejžádanější přílohou bývá rýže. Milují čerstvé ovoce, kompoty, moučníky s ovocem, se šlehačkou, čokoládou i zmrzlinou. Pijí ledovou vodu, třtinovou šťávu, ovocné šťávy a čokoládu.
Hosté z Asie
Jsou zpravidla skromní v požadavcích i chování. Hovoří anglicky, francouzsky, ale též rusky. Jejich gastronomické zvyklosti se od našich podstatně liší. Při stolování mají rádi klid a přesnost.
Japonci
- Snídají ryby, vejce, zeleninu, polévky, čaj.
- K obědu ryby nebo kuřata se zeleninou.
- K večeři vydatnější menu se salátem, zmzlinou i ovocem.
- Základní přílohou je rýže, oblíbené jsou nudle.
- Z nápojů čaj, ovocné šťávy a pivo.
Číňané
- Mají vynikající kuchyni.
- Menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.
- Drobně nakrájené a dobře okořeněné pokrmy se zeleninou a rýží, popř. s nudlemi nebo bramborem.
- Z nápojů silný čaj, lihoviny, víno a ovocné limonády.
Indové
- Jedí velmi střídmě, 2x denně.
- Gastronomii ovlivňují náboženská pravidla.
- Základem stravy je rýže, ryby, skopové maso, luštěniny, zelenina a vejce.
- Silněji koření, kari a chilli.
Pijí čaj, zeleninové a ovocné šťávy a vodu.
Hosté z Afriky
Z obyvatel Afriky k nám nejvíce přijíždějí Arabové. Hovoří většinou francouzsky nebo anglicky. Naše kuchyně jim příliš nevyhovuje. Odmítají vepřové maso a výrobky z něho (šunku a uzeniny). Dají přednost skopovému, hovězímu a telecímu masu, kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži, bramborám a ovoci. Konzumují značné množství silné černé kávy s cukrem. Pijí také pivo, víno, lihoviny, limonády a ovocné šťávy. Někteří pouze pitnou vodu.
Ostatní Afričané mají podobné gastronomické zvyklosti.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.