1.ročník
Základní pojmy a pravidla chování na pracovišti, osobnost číšníka.
Stolničení – práce číšníka u stolu hosta.
Stolování – chování hostů u stolu.
ZÁKLADNÍ PRAVIDLA CHOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI
1. včasný příchod
2. všechny pozdravíme, ohlásíme svůj příchod, vyžádáme si práci
3. z pracoviště se můžeme vzdálit pouze se souhlasem nadřízeného
4. po skončení úkolu požádáme o další
5. odchod z pracoviště vždy ohlásíme
6. respektujeme příkazy nadřízených
7. v době volna nenavštěvujeme pracoviště jako hosté (častý nešvar současných restaurací)
8. i v nepřítomnosti hostů zůstává na pracovišti alespoň jeden číšník
9. nikdy si nesedáme k hostovi
10. nevytváříme hloučky a neotáčíme se k hostům zády, nerušíme hosty
OSOBNOST ČÍŠNÍKA
Práce číšníka je obchodní činností, která vyžaduje:
– fyzickou a psychickou zdatnost (práce je časově velice náročná)
– pevnou vůli a vysokou míru sebeovládání (neustálý styk s lidmi)
– dobrou paměť a dobré charakterové vlastnosti (trpělivost, ochota, zdvořilost)
– zvládnutí základů psychologie
– být odborníkem, gastronomem, hospodářem, obchodníkem, ale i společníkem
– zvládnout techniku jednoduché, složité, kavárenské a slavnostní obsluhy
– praktické použití gastronomických pravidel, znalost charakteristiky pokrmů a nápojů
– znalost přípravy jednoduchých pokrmů a nápojů
– zvládnutí veškerých úklidových a přípravných prací v odbytovém středisku
– znalost základních údajů o výrobě, použití, přejímce a skladování zboží
– zvládnutí základů administrativních prací a tvorby cen
– praktické uplatnění pravidel hygieny, bezpečnosti a estetiky v provozu
– správné, pohotové a plynulé vyjadřování
– znalost minimálně jednoho světového jazyka
– ovládání pravidel společenského chování
– používat výpočetní techniku
DOPORUČUJE SE:
– znát další světový jazyk, zvyklosti hostů ze zahraničí a charakteristiky zahraničních kuchyní
– znát dobře místo a okolí kde pracuji
– umět poskytnout první pomoc
OSOBNÍ VYBAVENÍ:
– číšnický nůž, tužky, zápalky, účtenky, příručník
– náhradní oblečení a obuv, čistící prostředky, kosmetické a toaletní potřeby
– číšnická peněženka, šicí potřeby a náhradní knoflíky, kapesníky
– odborná literatura, slovníky, náhradní pomůcky
PRACOVNÍ OBLEČENÍ:
– pracovní oblečení má být vkusné a má odpovídat prostředí střediska
– používá se především pro odlišení číšníka od hostů, v jednotlivých provozovnách může být různé
Číšníci:
– zpravidla černé kalhoty, bílá košile (dlouhý rukáv) s motýlkem a vestou nebo rondon, černé ponožky a černé polobotky
– ve výběrových restauracích smoking nebo frak
– barmani nosí vesty různých barev a střihů, možné též použití zástěr
Servírky:
– přiměřeně dlouhé šaty nebo sukni a blůzu (případně vestu), zástěrku, punčochy a bezpečné, zdravotně nezávadné boty
– velmi důležitá je úprava vlasů a nepoužívání šperků
– celkově je nutné dát přednost praktickému oblečení před atraktivním a módním
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.