2.ročník
SPOLEČENSKÁ A ZÁBAVNÍ STŘEDISKA
Prostředí těchto středisek má vytvářet příjemné podmínky pro posezení.
Kavárny – systém a způsob obsluhy, zařízení, druhy káv a jejich příprava, jídelní a nápojový lístek
Vinárny a vinný sklep – druhy, zařízení, jídelní a nápojový lístek
Bary – druhy, zařízení, jídelní a nápojový lístek
Varieté a kabarety – charakteristika
Koliby a salaše – charakteristika, provoz, sortiment
KAVÁRNY
Kavárny
Rozvoj kaváren dosáhl vrcholu koncem 19. a počátkem 20. století.
Káva se postupně stávala společenským nápojem, sortiment i služby se přizpůsobovaly klientele
Současnou klientelu tvoří mladí lidé, pro které káva není oblíbeným nápojem netouží po klidu – mění se sortiment.
Řadíme je ke společensko-zábavním střediskům, můžeme zde podávat snídaně nebo jsou otevřeny v době, kdy jsou ostatní střediska uzavřena (např. v hotelích).
Bývá zde umístěno dostatečné množství novin a časopisů pro hosty.
Druhy kaváren
Klasické denní
Kavárny s odpoledním a nočním provozem
Kavárny s hernami
Další druhy kaváren
kavárna – hotelová hala
koncertní kavárna
taneční kavárny
kino kavárny
internetové kavárny
video kavárny
Klasické denní kavárny:
- Především výběr teplých a studených nápojů.
- Pokrmy jsou většinou doplňkového charakteru
- Jsou zařízeny pro dlouhodobý pobyt hostů
- V kavárnách s denním provozem se podávají snídaně a podle poptávky obědy a večeře.
- Kavárny s odpoledním a nočním provozem:
- Mají společensko-zábavní charakter.
- Většinou nabízejí reprodukovanou hudbu, večer se tančí
- Velké taneční kavárny bývají ve centrech měst
- Nabízejí i různé programy
Obsluha v kavárnách a kavárenských hernách
Používáme kavárenský systém obsluhy. Nápoje jsou podávány na táccích a na nich se také zakládají na stůl hosta, ke kávě vždy podáváme vodu. Pokrmy jsou podávány podle pravidel jednoduché obsluhy, před podáním se prostírá anglické prostírání, ubrus nebo naperon, založíme příbory, ubrousky, MSI. Po konzumaci jídla uvedeme stůl do původního stavu.
Kávonoš – musí ovládat techniku přípravy a servisu různých druhů káv
Zákusář – ve větších provozech, prochází více středisky v hotelu a nabízí různý sortiment zákusků
Zvláštností kavárenské obsluhy je věnování neustálé pozornosti a nabídky hostům.
Úprava a servis kávy:
Základní porce mleté kávy je 7g, může se zvyšovat až na 14g (např. u moka kávy)
– v šálku se připravuje naše káva bez mléka
– v kávovarech moka káva, espresso,
– ve více porcových konvicích cezená káva pro hromadný servis
– v džezvě turecká, arabská, makedonská, bosenská apod.
– ve sklenicích se podává většina káv se šlehačkou, alkoholem, kakaem, čokoládou, s ovocnými šťávami, kořením apod.
Kávu upravujeme vždy z čerstvé pitné vody a jemně mleté kávy. Nádoby a přístroje, ve kterých kávu připravujeme, musí být čisté a odmaštěné. Upravenou kávu ihned podáváme, aby nechladla a neztrácela na vzhledu a chuti.
Káva v šálku – u nás nejrozšířenější způsob úpravy kávy. Porce kávy se nasype do zahřátého šálku a zalije vroucí vodou. Balený cukr se podává zvlášť.
Káva espresso – je silná černá káva připravovaná po jednotlivých porcích v espressu. Kávový extrakt vytéká do podloženého šálku, ve kterém kávu podáváme. Balený cukr podáváme zvlášť.
Turecká káva – připravuje a podává se v džezvě s mokka šálkem. Mletá káva se zalije studenou vodou a necháme dvakrát vzkypět, následně odstavíme z tepelného zdroje a podáváme.
Arabská káva – připravuje se jako turecká, ale do džezvy se spolu s kávou dává také pískový cukr.
Mokka káva – je dvojitá (14g) silná cezená káva, podává se v mokka šálku.
Kapaná káva – černá káva připravovaná a podávaná ve dvoudílném příboru. Z horní části se sítkem překapává káva do sklenky v objímce. Podáváme s podšálkem na odložení horní části.
Jídelní a nápojový lístek v kavárnách
Informuje hosta o sortimentu a cenách, je menšího formátu. Náležitosti jsou stejné jako u restauračního jídelního lístku.
Sortiment pokrmů – v běžných kavárnách nebývá příliš široký. Studené předkrmy a pokrmy, 1 –2 polévky, menší výběr teplých pokrmů s obvyklými přílohami (přírodní úpravy, z hotových jídel – dušená masa, vnitřnosti), vaječné pokrmy, pokrmy na grilu, zapékané toasty, velký výběr teplých a studených moučníků, zmrzlinové poháry.
Sortiment nápojů – má být co nejširší, kromě několika druhů kávy a čaje nemá chybět mléko a nápoje z mléka, horké víno, grog, punch, vinná pěna, horká limonáda, ovocné nealkoholické nápoje, především pak ovocné šťávy a speciální limonády, sodovka, minerální vody, mošty, zeleninové šťávy, lihoviny, pivo – speciální láhvová piva, míšené nápoje, ke kávě a čaji se nabízejí: mléko, šlehačka, smetana, lihoviny, citrón, pomeranč, sirupy.
Doplňkový sortiment – trvanlivé pečivo (sladké i slané), výrobky studené kuchyně, cukrovinky, čokoláda, tabákové výrobky, atd..
VINÁRNY
Vinárny
Vinárny jsou zařízení specializovaná na podávání vína.
Řadíme je mezi společensko-zábavní střediska.
Zřizují se v městech a místech s intenzívním cestovním ruchem.
Podávají se zde vína odrůdová, přívlastková i archivní a od různých tuzemských či zahraničních vinařství.
Hosté zde tráví více času, proto mají být vybaveny pohodlným zařízením.
Vinný sklep
Ve vinařských oblastech je velká koncentrace vinných sklípků.
Lze v nich ochutnat a zakoupit vína od místních vinařů.
Jsou zařízeny masivním nábytkem s venkovskými motivy.
Hudba převážně lidová, živá nebo reprodukovaná.
Dle provozní doby a charakteru provozu dělíme vinárny na:
denní vinárny
Zpravidla otevřeny mezi 9:00 – 23:00 hodinou.
Zařízení – masivní vyřezávaný nábytek, dlažba, venkovské motivy.
Provozní špička – dopoledne a odpoledne.
Sortiment – přírodně upravené studené i teplé pokrmy vhodné k vínu, sýry.
Doplňkový sortiment – slané výrobky.
Víno – čepované, výčep bývá umístěn v samostatné místnosti, kde je i prodej vína přes ulici.
noční vinárny
Zařízení přizpůsobeno delšímu pobytu hostů, čalouněný nábytek, boxy, tlumené osvětlení, expediční nebo barový pult.
Vchod do vinárny má být dobře osvětlen, označen a střežen.
Vstup je většinou placený, odpovědná osoba prodává vstupenky a usazuje hosty.
Noční vinárny poskytují hostům intimní prostředí, nerušenou zábavu a diskrétní obsluhu.
Hudba – moderní nebo lidová, živá nebo reprodukovaná.
speciální vinárny
Řadíme mezi ně vinné sklípky a viechy.
Nabízejí vína pouze z určité oblasti (z jižní Moravy, Maďarska, atd…).
Podává se zde sudové víno rovnou od výrobce.
Nabízejí se zde krajové speciality.
Zařízení bývá stylové, stoly a židle většinou dřevěné.
Víno se podává nejčastěji ve džbáncích nebo koštýřích.
Příprava na provoz a pravidla obsluhy ve vinárnách
Příprava na provoz je s výjimkou přípravy stolů stejná jako v restauracích.
Stoly se prostírají bílými nebo barevnými ubrusy, zakládá se číslo stolu, svícen a vinné sklo (dnem vzhůru a do středu stolu).
U neprostřených stolů (s leštěnými deskami apod.) dáváme pod inventář odpovídající podložky.
Květiny se nezakládají, bývá však zvykem mít připravené vázičky na květiny hostů.
Dobré skladovací podmínky usnadňují servis vín.
Důležité je pamatovat i na dostatek ledu k ostatním nápojům.
Obsluha ve vinárnách není technicky náročná.
Obsluhujeme podle pravidel základní nebo vyšší formy jednoduché obsluhy.
Velký důraz je kladen na jednání s hosty, aby číšník rozuměl vínu a uměl doporučit vhodný pokrm.
Náročná po fyzické i psychické stránce je práce v noci.
Servis pokrmů – po objednávce upravíme stůl, po konzumaci vše sklidíme.
Servis nápojů včetně lahvového vína má mít úroveň odpovídající prostředí. Používáme pomocný inventář, tubusy a chladiče na vína.
Sudové víno podáváme ve skleněných džbáncích, osvědčuje se rovněž inventář z keramiky.
Sortiment pokrmů a nápojů ve vinárnách
Sortiment pokrmů
Studené pokrmy • nářezy z uzenářských výrobků • studené pečeně • anglická slanina • ryby • sýry
Teplé pokrmy • pikantní úpravy masa z jatečných zvířat, zvěřiny, ryb, drůbeže a vnitřností • doporučit lze grilování a krátké pečení • vývary s vydatnou vložkou
Moučníky • trvanlivé zákusky a pečivo • sladké omelety
• ovocné či zmrzlinové poháry • nabídka čokolády, likérových bonbonů a trvanlivého pečiva
Jídelní lístek má menší formát než v restauraci. Neměl by být obsáhlý. Měl by obsahovat studené a teplé pokrmy a speciality vhodné k vínu. Sortiment pokrmů má být přizpůsoben konzumaci vína, rozsah nabídky ovlivňuje poptávka.
Sortiment nápojů
Výběr vín, ve velkých střediscích má být co nejširší nejen co do druhů a barev, ale i do ročníků, výrobců a chutí. Malá střediska by měla být zaměřena pouze na víno z určité oblasti nebo na určitého výrobce.
Archivní, výběrová, ledová, slámová vína, burčák – na podzim.
Sodová voda, limonáda, ovocné šťávy.
Vhodné lihoviny, pálenky z vína. Míšené nápoje s vínem. Teplé nápoje – káva, čaj, horké víno, grog.
Nápojový lístek má větší formát. Obsahuje širokou nabídku alkoholických i nealkoholických nápojů. Víno je vhodné uvádět v samostatném vinném lístku. Součástí nápojového lístku může být doplňkový sortiment (slané mandle a oříšky, slané a syrové pečivo, pikantní chuťovky, sardelová očka, smažené brambůrky, kuřivo).
Pořadí nápojů na NL
Kořeněná vína
Míchané nápoje
Bílá vína, růžová vína, červená vína
Dezertní vína
Šumivá vína
Likéry
Destiláty
Nealkoholické nápoje
Pivo
Teplé nápoje
BARY
Charakteristika barů
Bary patří mezi společensko-zábavní střediska.
Mohou být samostatným střediskem nebo součástí velkých provozoven.
Provozní doba barů je různorodá.
Bary poskytují služby odpovídající názvu.
Nabízí široký sortiment míchaných nápojů, alkoholických a nealkoholických nápojů.
Pokrmy se zde podávají pouze výjimečně.
Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem.
Druhy barů
Restaurační bar – bar slouží místo výčepu.
Loby bar – odbytové středisko umístěné v hale hotelu.
Koktejl bar – na nápojovém lísku převládají koktejly.
Music bar
Snow bar – bar, který je postaven ze sněhu.
Motor bar, Sport bar, Casino bar
Beach bar – umístěn na plážích.
Servis nápojů v baru
U barového pultu nápoje podkládáme na koktejlové ubrousky nebo rozetky.
K nápojům s předpokládaným odpadem zakládáme talířek.
K míchaným nápojům podáváme stébla, popřípadě limonádovou lžičku.
Stébla zakládáme v samostatné sklenici. Jsou volně k dispozici na barovém pultu.
Sortiment nápojů
• míchané nápoje
• lihoviny
• nealkoholické nápoje
• teplé nápoje alkoholické i nealkoholické
• vína
• pivo
Servis pokrmů v baru
Pokrmy podáváme základní formou jednoduché obsluhy.
Před podáváním prostřeme anglické prostírání nebo ubrus.
Podle objednávky založíme příbory, ubrousky, malý stolní inventář.
Po konzumaci vše sklízíme.
Sortiment pokrmů
• speciality z běžných jídelních lístků
• pokrmy na grilu, zapékané, krátce pečené
• některé pokrmy se připravují přímo u barového pultu
Barman
Je společník.
Musí mít odborné vědomosti, všeobecný rozhled, znalost společenských pravidel.
Dokonale ovládá přípravu míchaných nápojů.
Ovládá cizí jazyky.
Dodržuje poctivost prodeje.
Je komunikativní.
Vybavení barů
Barový pult je místo, kde se připravují míchané nápoje, proto má být dostatečně velký,
dobře umístěný a správně vybavený.
Okolo baru jsou stoličky s opěrou zad nebo bez. Pokud bar nemá trnož, jsou důležité podpěry pro nohy, protože umožňují snadnější a pohodlnější sezení.
Svou úlohu hraje osvětlení, které osvěcuje nejen vybavení baru, ale i pracovní plochu.
Zabudovaná zrcadla plní funkci nejen estetickou, ale i opticky zvětšují prostor.
Je velmi důležité, aby bar měl dostatečně velký úložný prostor, a to nejen na láhve, ale i na skleničky.
Okolo baru musí být dostatečný prostor.
Části barového pultu
Barový pult – Povrchová úprava expediční desky bývá zhotovená z kovu, mramoru, dřeva nebo také umělé hmoty. Měla by vhodně doplňovat celkový interiér baru.
Součástí expediční desky mohou být také pomůcky barmana – sací brčka, ubrousky, zápalky nebo míchátka.
Pracovní deska – Slouží barmanovi k přípravě nápojů a všemu, co s ní souvisí.
Součástí desky je dřez, zásobník ledu a úložné prostory. Je doplněna kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce, drtičem ledu a dalšími přístroji.
Část pracovní desky tvoří barmanovy pracovní nástroje.
Skladovací prostory – Bývají přímo pod pracovní deskou. Rozlišujeme úložné prostory chlazené, mrazící a nechlazené. Chlazené – kontejnery nebo zásuvky se používají především na skladování ovoce, zeleniny, vajec a mléčných výrobků.
Mrazící – k uchovávání mražených výrobků jako jsou zmrzliny nebo ovocné dřeně.
Nechlazené – k uložení ostatního zboží a pomůcek, například cigaret, kávy,
dochucovacích prostředků a drobného inventáře.
Barmanské pomůcky
Fotografie barmanských pomůcek použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_39_ST_14 za podpory EU a MŠMT.
VARIETÉ
Jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg.zařízeními. Podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel. V místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket. Provoz začíná od 19.00 – 03.00 hodin. Program bývá od 21.00-24.00 hodin. Po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu. Zařízení,sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru.
Obsluha – má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu. Před programem se nabízejí večeře a nápoje. Během programu se může nabízet doplňkový sortiment. Po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví. Většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha. Inkaso se většinou provádí při odchodu hostů.
KABARETY
Jsou menší střediska s programem lidového charakteru. Zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení. Sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém. Celovečerní program.
Skládají se ze:
vstupní místnosti – šatna, pokladna
hala – vchody do jednotlivých středisek, neónové osvětlení
velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po stranách lóže, uprostřed stoly s čalouněnými židlemi, parket
malý sál – spojen s velkým, je určen pro tanec, po stranách stoly
KOLIBY A SALAŠE
Jsou střediska horského charakteru, zařízeny v lidovém slohu, většinou ze dřeva. Součástí místnosti bývá krb, ohniště, kde se připravují pokrmy. Nápoje se podávají ve skle nebo keramice. Pokrmy se mohou podávat na dřevěných nebo keramických talířích.
Obsluhující bývají oblečeni v krojích, hosty vítá bača.
Na ručně psaných lístcích se uvádějí místní speciality. Stoly se zpravidla neprostírají. Nabídka jídel se řídí krajem (domácí klobásy, skopové, jehněčí, sele, halušky, výrobky z ovčího mléka).
Z nápojů se zpravidla nabízejí víno, pálenky, teplé alkoholické nápoje. Atmosféru doplňuje lidová hudba a tanec.
Systémy obsluhy v těchto střediscích – systém vrchního číšníka, obvodový systém (rajónový systém).
DANCING
Jedná se o moderně vybavené středisko s větším parketem a kvalitním hudebním souborem.
PIVNICE
Hlavní nápoj – pivo.
Úzký sortiment jídel – hlavně studená kuchyně.
Zařízení – výčepní pult, stoly, žídle, dřevěné lavice.
BOWLING
Vybavení – bowlingové dráhy, kuželky, koule – různých velikostí a váhy, signální zařízení, monitory, které podávají informace o stavu hry.,
Obsluha – u každé bowlingové dráhy jsou stolky, na které obsluhující pokládají objednané nápoje. Pokrmy se servírují zvlášť, na stolky mimo bowlingové dráhy.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.