Složení potravin – živiny
a
základní dělení potravin
(bílkoviny, sacharidy, lipidy – tuky a oleje)
(potraviny živočišného a rostlinného původu)
POTRAVINY:
jsou zdrojem výživy pro člověka
jsou produkty rostlinného a živočišného původu
SLOŽENÍ POTRAVIN:
Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu.
Z tohoto hlediska se živiny rozdělují na :
– základní (bílkoviny, tuky, sacharidy)
– nutné (minerální látky, vitamíny)
Základní živiny:
Neenergetické (nekalorické):
- voda, soli
- vitamíny
- vláknina
Energetické (kalorické):
- tuky
- bílkoviny
- sacharidy – zvyšují glykémii
Bílkoviny:
- jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin (NH2)
- aminokyseliny se skládají z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, síry a železa
- nejdůležitější složkou při tvorbě aminokyselin je dusík
Podle obsahu aminokyselin bílkoviny rozdělujeme na :
- plnohodnotné – obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou živočišného původu (v mléce, vejcích, mase)
- neplnohodnotné – obsahují jen některé aminokyseliny, jsou v rostlinných potravinách (v obilovinách, luštěninách)
- Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny.
- Spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami.
- Dospělý člověk má přijímat denně asi 1 g bílkovin na 1 kg své hmotnosti.
- Bílkoviny se mohou znehodnotit působením světla, tepla, mikroorganismů.
Význam bílkovin:
- základní stavební materiál pro růst a vývoj živé hmoty
- zúčastňují se tvorby hormonů, enzymů, barviv (zejména krevního hemoglobinu)
- mají podíl na tvorbě trávicích šťáv
- zvyšují látkovou výměnu organismu (část své energetické hodnoty spotřebují na svou vlastní přeměnu
- pomáhají udržovat stálý osmotický tlak ve vnitřním prostředí, a tím i rovnováhu vody v organismu
- mají přepravní funkci při přenosu některých látek (př. tuků)
- jsou zdrojem imunobiologických látek ( chrání před infekcemi)
- pomáhají udržovat správnou chemickou reakci ve vnitřním prostředí (optimální kyselé prostředí)
Sacharidy:
- vznikají v zelených částech rostlin asimilací za přítomnosti slunečního záření, vzdušného kyslíku a listové zeleně (chlorofylu)
- tento děj se nazývá fotosyntéza
- skládají se z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku
Rozdělení sacharidů:
monosacharidy (jednoduché cukry)
- glukóza (hrozny, hrušky, jablka, med)
- fruktóza (ovoce, med)
- galaktóza (v rostlinných gumách,slizech, mléce, mozkové hmotě)
disacharidy (dvojcukry)
- sacharóza (řepný cukr)
- maltóza (sladový cukr)
- laktóza (mléčný cukr)
polysacharidy (mnohocukry)
- škrob,
- glykogen (živočišný škrob),
- arabská guma,
- agar(klovatiny),
- pektiny, glykosidy (amygdalin obsažený v hořkých mandlích, jádrech meruněk, broskví, švestek), vláknina (celulóza)
Význam sacharidů:
- zdroj energie
- potraviny bohaté na glycidy (sacharidy) obsahují často i vitamíny C, B a karoten
- nestravitelné sacharidy příznivě ovlivňují činnost střev (peristaltiku a kvasné procesy)
- podporují rozvoj některých potřebných mikroorganismů ve střevech
- nejlépe se vstřebávají monosacharidy, vláknina je nestravitelná
- glukóza je obsažena v lidském organismu ve všech tkáních a orgánech. Oxidací glukózy se uvolňuje energie, nadbytek sacharidů ve stravě se v organismu mění v tuk, který se ukládá do zásoby (způsobují obezitu)
TUKY (lipidy):
- jsou sloučeniny trojmocného alkoholu glycerolu a vyšších mastných kyselin (triacylglyceroly)
- tuky jsou největším zdrojem energie (z 1 g tuku se uvolní 38,9 J)
Rozdělení tuků:
Podle původu:
- živočišné (máslo, sádlo, lůj )
- rostlinné (oleje, kakaové máslo
Podle nasycenosti:
- nasycené (všechny vazby uhlíku jsou nasycené vodíkem), mají tuhou konzistenci, zpravidla jsou živočišného původu
- nenasycené (všechny vazby uhlíku nejsou nasycené vodíkem), obsahují nenasycené mastné kyseliny jsou tzv. esenciální. Mají kapalný charakter, pocházejí z rostl. potravin a rybích olejů.
Význam tuků:
- mají nejvyšší energetickou hodnotu
- chrání některé orgány před nárazem
- ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla
- obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/
- největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy
- jsou lehčí než voda
- dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je
- nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají. Při vysokých teplotách nad 180 C se rozkládá na aldehydy a estery glycerolu tzv. akrolein
- jsou stavební složkou lidského těla
- doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách ) nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita)
Základní dělení potravin:
Potraviny živočišného původu
Potraviny živočišného původu obsahují:
- vyšší podíl tuků
- plnohodnotné bílkoviny
- v tuku rozpustné vitamíny – A, D, E, K
Potraviny rostlinného původu
Vlastnosti potravin rostlinného původu:
- jsou významným zdrojem minerálních látek
- jsou zdrojem ve vodě rozpustných vitamínů – vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12)
- mají vyšší obsah sacharidů tj. cukrů a škrobů
- menší obsah bílkovin (neplnohodnotných)
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.