1.ročník
Příbory
Příbory dělíme na jídelní a překládací.
Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina.
JÍDELNÍ PŘÍBORY:
– masový – k pokrmům (hlavním jídlům) servírovaným na masovém talíři (masová vidlička a masový nůž)
– dezertní – k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž)
– rybí – k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)
– lžíce – polévková a dezertní
– moučníkový – k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)
– moučníková vidlička – na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)
– koktejlový – k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s většími kousky ovoce (kávová lžička a moučníková vidlička)
– lžičky – kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová – barová (dlouhá), moka (malá)
– příbor na grepy – nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou)
– příbor na raky – malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička
– příbor na hlemýždě – malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci)
– příbor na ústřice – malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička
– příbor na humry – rybí příbor a dlouhá úzká vidlička
– ovocný příbor – menší než dezertní – ostrý špičatý nůž a vidlička
– úchytky na kukuřici – trojzubá vidlička
– kleště na neloupaný čerstvý chřest
– nůž na kaviár – zakulacený konec
– jídelní tyčinky – v čínských restauracích
– steakový příbor – masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo
PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY
(POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH)
– velký – velká lžíce a vidlička – při banketech
– běžný – polévková lžíce a masová vidlička
– rybí – velká široká vidlička a velký rybí široký nůž
– salátový – velká lžíce a vypouklá vidlička
– lopatky – na ryby, chřest, dorty, led, cukr
– kleště – na zákusky, chřest, led, cukr
– naběračky – na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou)
– na hroznové víno – pinzeta a nůžky (tento příbor se v praxi již nepoužívá)
– dranžírovací příbor – ostrý nůž a dvouzubá vidlička
– nůžky na drůbež (zřídka)
– kleště na humra
– louskáček na sektovou zátku (dnes se již nepoužívá)
Fotografie příborů použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_07 za podpory EU a MŠMT.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.