Potraviny a nápoje
OBSAH
(kliknutím na název se dostanete na příslušnou stránku)
1. Výživa (význam, racionální výživa, poživatiny – rozdělení)
2. Složení potravin – živiny (bílkoviny, sacharidy, lipidy – tuky a oleje). Základní dělení potravin.
3. Ochranné látky (vitamíny, minerální látky, voda, eregetická a biologická hodnota potravin)
4. Jakost potravin, skladování, nákazy (hodnocení jakosti, rozklady potravin, skladování, ošetřování a konzervace, nákazy z potravin)
5. Potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory, houby, luštěniny, obiloviny, mlýnské výrobky, těstoviny)
6. Pochutiny – rozdělení (koření, káva, čaj a kávoviny, ostatní pochutiny)
7. Sladidla (řepný cukr, včelí med, náhradní sladidla)
8. Vejce
9. Mléko a mléčné výrobky
10. Tuky
1. Maso (složení a význam ve výživě, kvalitní znaky masa, zrání, skladování, vady, konzervace)
2. Hovězí maso (charakteristika, rozdělení, využití v kuchyni) 2a. Telecí maso
3. Vepřové maso
4. Skopové, koňské, kozí, králičí maso
5. Vnitřnosti a ostatní využitelné části
6. Masné výrobky
7. Drůbež (charakteristika, rozdělení, využití)
8. Zvěřina (charakteristika, rozdělení, využití) 8a. Maso exotických zvířat
9. Ryby (charakteristika, rozdělení, využití)
10. Korýši, měkkýši, hlavonožci a obojživelníci
11. Konvenience (charakteristika, rozdělení, význam)
12. Nápoje (rozdělení, význam)
12. Voda
12. Nealkoholické nápoje
12. Pivo
12. Víno
12. Lihoviny
1. Fyziologie výživy
2. Trávicí ústrojí a jeho části (popis, funkce), trávicí soustava
3. Vstřebávání živin a ostatních složek potravy
4. Krevní a mízní oběh
5. Žlázy s vnitřní sekrecí
6. Hormony
7. Vylučovací ústrojí
8. Nervová soustava (význam při trávení)
9. Výživa a způsoby stravování
10. Zásady správné výživy
11. Vývoj stravování
12. Výživové normy, doporučené denní dávky živin
13. Druhy stravy
14. Směry ve výživě
15. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby
16. Diferencované stravování
17. Léčebná výživa (diety)
18. Energetické a biologické hodnoty pokrmů (tabulky složení a výživových hodnot poživatin, ztráty živin při skladování a úpravě potravin, EH, BH a výživová hodnota pokrmů, jídelníček, doporučení)
19. Hygiena a ekologická výroba (základní pravidla, nákazy a otravy z potravin, hygiena výroby a zpracování potravin a pokrmů)
Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.