1.ročník
Pomocný inventář
– tácky oválné, popř. obdélníkové, kovové nebo z plastu, tří velikostí – na servis nápojů
– plata nebo podnosy – materiál dřevo, papír, plasty, kov
* kulatá – na polévky s nižším okrajem, na nápoje s vyšším okrajem
* obdélníková – na pokrmy, různé velikosti, největší „tatra“ většinou ze dřeva
– chladiče na víno (eiskýbl) – kónická nádoba s úchytkami se stojanem i bez na šumivá vína
– tubus – izolační obal na lahvové víno
– košíčky – umožňují servis staršího červeného vína v šikmé poloze
– dekantační karafy – na přelévání (dekantaci) lahvových vín
– ohřívače různých typů
* na pokrmy lihové, propanbutanové, elektrické desky
* na talíře a šálky
* ohříváček na pivo
– oplachovače ovoce (vyšší) a prstů (nižší)
– dranžírovací prkénka a desky různých tvarů a velikostí k porcování pokrmů u stolu hosta
– pánvičky různých tvarů a velikostí k dohotovování pokrmů u stolu hosta
– metličky podobné kuchyňským, ale menší, pro přípravu dresinků a omáček u stolu hosta
– nádobky na led – skleněné nebo z umělých hmot
– opékače topinek či toastery – mohou být umístěny v přípravnách číšníků
– lopatky a smetáčky na drobné nečistoty, nahrazují se stolním vysavačem
– stolní odpadkové nádoby (při snídaních)
– barový inventář a barové sklo (viz. míšené nápoje)
Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_10 za podpory EU a MŠMT.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.