“ BANKET " - slavnostní hostina (hosté sedí dle zasedacího pořádku, pokrmy se překládají z mís z levé strany)
“ REŽON ” - vyhřívaný stůl pro inventář (zpravidla u výdeje kuchyně)
“A LA CARTE" - volný výběr pokrmů a nápojů z jídelních a nápojových lístků

Slovníček gastronomických pojmů

aneb výrazy používané v gastronomii

A

B

C

after dinner drink – nápoj podávaný po jídle (digestiv)

a la carte – volný výběr pokrmů a nápojů z jídelních a nápojových lístků

a la menu – výběr z nabízených menu (pevná sestava pokrmů a nápojů, host nemá možnost kombinace)

amaro, amer – hořký

anonsování – hlasité objednávání ve výdejním středisku (dříve v restauracích pokladní v office před kuchyní)

aperitiv – nápoj podávaný 15 – 20 minut před jídlem (podporuje chuť k jídlu)

Auslese – víno ze zvlášť vybraných hroznů

banket – slavnostní hostina (hosté sedí dle zasedacího pořádku, pokrmy se překládají z mís z levé strany)

Beerenauslese – víno z přebíranými bobulemi na hroznech

before dinner drink – nápoj podávaný před jídlem  

bianco – bílý 

bitter – hořký 

Bitterflasche – stříkací láhev k přípravě míšených nápojů 

blanc – bílý 

blanc de blanc – bílé šumivé víno vyrobené z bílých odrůd

blanc de noir – bílé šumivé víno vyrobené z červených odrůd 

bleu – výraz pro lehce opečené maso při objednávání pokrmů 

brut – přírodní 

coctail party – koktejlová společnost 

commis debarrasseur – pomocný číšník, sklízeč nádobí 

commis de rang – pomocný číšník úsekového číšníka 

commis d´étage – pomocný číšník v ubytovací části hotelu

cognac – * stáří do 3 let, ** stáří 3 – 8 let, *** stáří kolem 10 let, VO stáří 10 – 15 let, VOP stáří nejméně 15 let, VSOP stáří nejméně 20 let, XO stáří nejméně 30 let, Extra stáří přes 50 let

couvert – přirážka za dochucovací prostředky, pečivo a máslo, v lepších střediscích rovněž prostření pro jednu osobu u stolu 

cuvée – označení pro zvlášť vybrané víno 

D

E

F

degustace – ochutnávání výrobků, nápojů 

dekantování (dekantace) – přelévání červeného vína do karafy 

demi-chef – zástupce obvodového číšníka 

depot – usazenina v lahvích s vínem 

demi sec – polosuchý 

dash – střik dochucovacího prostředku při přípravě míšených nápojů 

directeur de restaurant – ředitel restaurace, vedoucí střediska 

directrice – hotelová hospodyně 

doux – sladký 

dóza – nádobka s pokličkou (víčkem)

dry – suchý 

extra dry – přírodní 

filírování – krájení na plátky 

five o clock tea – čaj o páté , odpolední čaj 

frapování – ochlazování nápojů (v chladiči s ledem, vodou a solí), popřípadě sklenic ledem

G

H

CH

garden party – zahradní slavnost

garni hotel – hotel bez restaurace, poskytuje maximálně snídaně nebo malé občerstvení

gurmán – labužník, který rozumí přípravě pokrmů

halbtrocken – polosuchý

hors d´oeuvrier – předkrmář

chef de rang – úsekový (obvodový) číšník

chef d´étage – vrchní číšník v ubytovací části hotelu

chef de vins – vrchní číšník, který řídí servis vína

chutney – studená omáčka z ovoce a koření

I

K

L

ikebana – způsob úpravy květin

kenzan – kovová deska s hroty na úpravu květin (dnes nahrazena aranžérskou hmotou)

keridon – pomocný servírovací stolek

komando – objednávka v jednoduchém provedení

kyveta – tlaková nádoba na sodovou vodu

label – název na vinetě nápoje, podle barvy se rozlišuje kvalita nápoje, hlavně u whisky a rumu

liftboy – výtahář

longdrink – dlouhý nápoj s obsahem přes 1 dcl

M

N

O

maitre d´hotel – vedoucí hotelové restaurace

medium dry – polosuchý

mise-en-place – příprava inventáře před obsluhou

mixing glas – míchací sklenice na míšené nápoje

mustard – hořčice

natur – přírodní

office – přípravna, místnost číšníků a pokojských, kde je uložen inventář

P

R

S

picknick – výlet do přírody

prezentace – předvedení zboží, zjištění účasti osob

recepce – slavnostní hostina s nabídkovými stoly, místo v hotelu kde se přihlašují a odhlašují ubytovaní  hosté 

režon – vyhřívaný stůl pro inventář (zpravidla u výdeje kuchyně)

red – červený 

… stránku připravujeme 

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.