Ochranné látky
(vitamíny, minerální látky, voda, eregetická a biologická hodnota potravin)
VITAMÍNY
VITAMÍNY:
- jsou látky OCHRANNÉ, doplňující, ale nutné
- jsou organické látky, které organismus potřebuje k zabezpečení průběhu látkové výměny
- mikroživiny, které se nacházejí v malém množství v rostlinné a živočišné stravě
- lidský organismus si je nedovede vytvořit a musí je dostat pomocí potravy v podobě vitamínů nebo provitamínů, které se v lidském organismu mění na látky účinné
- označují se písmeny a mají ještě vlastní název odvozený od chemického složení
- potřeba vitamínů se mění a je závislá na věku, pohlaví, množství uvolněné energie v organismu, na druhu potravy
- po splnění své úlohy se vitamíny rozkládají a opouštějí organismus
- většinou se neukládají v těle do zásob v dostatečném množství – z těchto důvodů je nutný jejich pravidelný příjem v potravě
- funkce vitamínů na sebe navazují a doplňují se, a tím přispívají k zachování zdraví
Rozdělení vitamínů:
Rozdělují se podle toho, zda se rozpouštějí v tucích nebo ve vodě na:
a/ vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K
b/ vitamíny rozpustné ve vodě – B, C, H
Nedostatek i přebytek vitamínů vyvolává specifické chorobné příznaky:
- AVITAMINÓZA – při úplném nebo velkém nedostatku určitého vitamínu
- HYPOVITAMINÓZA – při menším nedostatku vitamínů
- HYPERVITAMINÓZA – při přebytku vitamínů (ojedinělé)
- FORTIFIKACE – přidávání vitamínů do potravin
Vitamíny rozpustné v tucích
VITAMÍN A (retinol):
- v hotové formě se nachází v živočišných potravinách jako je rybí tuk,vaječný žloutek, játra, máslo, mléko
- v rostlinách se nachází jako provitamín (beta-karoten) v karotce, žlutém melounu, rajčatech, meruňkách, špenátu, kapustě, paprice
- vitamín A se ničí okysličováním a stykem s volnými mastnými kyselinami
- je uchován v játrech do té doby, dokud jej tělo nespotřebuje
- pro využitelnost provitamínu A má velký význam přítomnost tuku
- nedostatek způsobuje onemocnění očí, změny na kůži a sliznici ( př. šeroslepost, suchá a tvrdá kůže, náchylnost k rýmám a infekcím)
VITAMÍN D (kalciferol):
- zdrojem vitamínu je rybí tuk, vaječný žloutek, máslo, mléko
- ve větším množství ho získáváme z provitamínu, který se vytváří v kůži působením slunečního záření
- je důležitý při vstřebávání ML vápníku a fosforu v činnosti hormonů a nervového systému
- vitamín se ukládá v játrech, kůži, mozku a kostech
- Nedostatek vitamínu D:
- způsobuje křivici (rachitis)
děti trpící křivicí
- Nadbytek vitamínu D:
- projevuje se poruchami trávení, zvracením, nechutenstvím a hubnutím
- současně se vápník a fosfor z kostí vyplavuje a přechází do svalů, zejména do srdce, plic, ledvin, žláz
VITAMÍN E (tokoferol):
- tokoferol pochází z řečtiny, kde znamená “ narození dítěte „
- vyskytuje se v rostlinných olejích, vejcích, mase, listové zelenině, burských oříšcích
- nedostatek způsobuje únavu, neplodnost, předčasné stárnutí, sterilitu, samovolné potraty, anemii, poruchy krevního oběhu
- je důležitý při vylučování hormonů
VITAMÍN K (fylochinon):
- vyskytuje se v zelených rostlinách společně s chlorofylem, mořských řasách
- důležitý pro dobrou srážlivost krve
- nedostatek vitamínu způsobuje zpomalení srážlivosti krve, krvácivost
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍN C (kyselina askorbová):
- zdrojem jsou různé druhy ovoce a zeleniny (šípky, černý rybíz, lesní jahody, citrony, pomeranče, zelená paprika, zelí, kapusta, petržel, melouny, brokolice, brambory)
- ničí se vyluhováním, okysličováním, varem, proto je vhodné konzumovat zeleninu a ovoce syrové, vitamín C je velmi nestálý
Nedostatek vitamínu C:
- způsobuje onemocnění kurděje ( krvácení dásní, vypadávání zubů, anemie, únava, deprese, hysterie, ztráta chuti k jídlu), náchylnost k infekcím, rýmám a alergiím
- projevuje se zejména v jarním období
SKUPINA VITAMÍNŮ B (B komplex):
- jsou rozpustné ve vodě, používá se asi 16 zástupců těchto vitamínů, říká se jim B komplex, protože se jednotlivé vitamíny v potravě často vyskytují pohromadě
- při nedostatku vitamínů B dochází k nedokonalému spalování uhlovodanů
- zdrojem vitamínu B komplex jsou pivovarské kvasnice, játra, pšeničné klíčky, rýžové otruby
- většina vitamínů B se kuchyňskou úpravou neničí
VITAMÍN B1 (tiamin, aneurin):
- zdroje – pivovarské kvasnice, obilné klíčky, obilná zrna, luštěniny, vnitřnosti a některé druhy masa
- účastní se přeměny glycidů
- odolný vůči teplu
Nedostatek vitamínu B1:
- způsobuje onemocnění beri-beri (odumírání nervových buněk a chorobné změny v srdci), otoky těla, zvýšená dráždivost, nechutenství
VITAMÍN B2 (riboflavín):
- zdroje podobné jako u B1, dále mléko, listová zelenina, ryby, vejce, droždí
- podporuje růst a obnovu buněk, zasahuje do látkové výměny, tlumí chuť na sladké
Nedostatek vitamínu B2:
- se projevuje se boláky na rtech, ústech, šupinatění kůže, narušení tvorby červených krvinek (onemocnění se u nás nevyskytují, naše strava ho obsahuje dostatečné množství)
(ariboflavinóza)
VITAMÍN B3
(niacin, kyselina nikotinová, vitamín PP):
- nedostatek může způsobit pelagru (ekzém, průjem, delirium), špatné trávení, slabost, revmatismus, bolest hlavy, depresi, schizofrenii
pelagra
VITAMÍN B6 ( pyridoxin):
- v přírodě je velmi rozšířen
- zdroje – vnitřnosti, pšeničná a kukuřičná zrna, kvasnice, vejce, mléko, listová zelenina
Nedostatek vitamínu B6:
- nedostatek způsobuje poruchy nervového systému a trávicího traktu
VITAMÍN B12 (kobalamin):
- zdroje pouze v živočišných potravinách , nejvíce v játrech, dále maso, vejce, ml.výrobky, spirulina
- vitamín se ničí alkoholem, antikoncepčními pilulkami, tabletami na spaní
Nedostatek vitamínu B12:
- nedostatek způsobuje anemii, kožní a nervové onemocnění
VITAMÍN H (biotin):
- zdroje – pivovarské kvasnice, vejce, játra, ořechy, žloutky, mléko, ovoce, natur rýže
- pomáhá při využití proteinů, kyseliny listové a vitamínu B12, ulevuje při bolesti kloubů, a svalů nedostatek způsobuje ekzémy, nechutenství, únavu, bolesti svalů
MINERÁLNÍ LÁTKY
MINERÁLNÍ LÁTKY:
- anorganické sloučeniny (soli) různých prvků
- jsou v těle zastoupeny v malém množství, pro organismus jsou však nezbytné
- tělo si je nedokáže samo vytvořit, a proto je nutné příjem zajistit potravou a vodou
- jsou součástí výstavby kostí, tkání, zubů, krve, regulují metabolické pochody apod
- jejich nedostatek způsobuje různé civilizační nemoci
- Minerální látky tvořící přirozenou součást poživatiny se rozdělují podle jejich množství obsaženého v poživatině na:
- makroelementy – sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, chlór, síra
- mikroelementy – železo, zinek, mangan, měď, molybden, kobalt, jód, chrom, selen, fluor a stroncium
VODA
VODA:
je nezbytnou součástí všech živých organismů v lidském těle přepravuje látky nutné ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, umožňuje látkové přeměny a odvádí jejich zplodiny.
- Voda a zdravá výživa:
- důležitým požadavkem zdravé výživy je dostatečný příjem tekutin
- potřeba vody je závislá na tělesné hmotnosti člověka, jeho činnosti, na teplotě a vlhkosti okolního prostředí
- dospělý člověk potřebuje denně 2,5 až 3 litry vody
Voda je součástí většiny poživatin, a to jako voda volná, hygroskopická a koloidně vázaná:
- voda volná – jsou v ní rozpuštěny všechny ve vodě rozpustné látky, které jsou obsažené v poživatině. Snadno se z poživatiny vypařuje (přirozené ztráty potravin odpařováním), snadno též zmrzne.
- voda hygroskopická– její obsah se u některých druhů potravinářského zboží mění podle kolísání relativní vlhkosti vzduchu v prostoru, kde se zboží nachází.
- voda koloidně vázaná – je vázaná na bílkoviny, polysacharidy aj. Obtížně se odpařuje a vytváří tuhou strukturu potravin (při tepelném zpracování gely). Potraviny se od sebe liší obsahem vody. Obsah vody ovlivňuje jejich výživnou hodnotu, senzorickou hodnotu i trvanlivost
VLÁKNINA
VLÁKNINA:
- je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách – ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách
- je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm
- z chemického hlediska je tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu
- nemá žádnou výživnou hodnotu
- musí být řádně rozkousána, jinak může vyvolat tvorbu plynů, zahnívání potravy a nadouvání
Energetická, biologická a výživová hodnota pokrmů
- Energetická a biologická hodnota potravin představují společně hodnotu výživovou, neboli hodnotu nutriční.
- Výživová hodnota je různá podle fyziologických nároků jedince.
Potrava musí přinášet:
- energii pro tvorbu tepla, pro životní pochody a pro práci
- látky pro výstavbu nových a pro náhradu opotřebovaných tkání
- látky nutné pro správnou funkci organismu
Energetické výživové potřeby:
- vyjadřují množství energie, které je třeba v určitém čase organismu dodat potravou
- potrava musí obsahovat správný poměr základních zdrojů energie 13-15 % bílkovin, 25-30 % tuků, 50-55% glycidů
- jednotkou pro měření energie je kilojoul (kJ)
- metabolickou přeměnou l g tuku tělo získá 37,7 kJ
Energetickou potřebu člověka můžeme rozdělit na:
- potřebu energie pro základní přeměnu (BM – bazální metabolismus), je potřeba energie člověka, který je v naprostém klidu tělesném a duševním. Ženy mají nižší bazální metabolismus než muži.
- potřebu energie pro tvorbu tepla – činí 75 % ztrát získané energie
- potřebu energie pro zpracování a přeměnu potravy -je zvýšení metabolismu po podání stravy. Je to energie potřebná zejména pro přeměnu v játrech. Zvýšení metabolismu začíná už během jídla a končí po 4 – 12 hodinách.
- potřebu energie pro činnost – tvoří potřeba na fyzickou aktivitu. Zvláštní potřeby jsou v období růstu, těhotenství a kojení.
Biologické výživové potřeby:
- vyjadřují obsah a vzájemný poměr živin ve stravě
- zejména bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou nutné pro zabezpečení činnosti všech orgánů v těle
- bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny dostatečném množství mají vysokou biologickou hodnotu ( např.vejce, mléko)
- biologická hodnota tuků je ovlivněna obsahem nenasycených mastných kyselin, obsahem vitamínů rozpustných v tucích a na stravitelnosti tuku
- biologicky hodnotné je např. máslo a některé oleje. Hovězí lůj a slanina jsou těžce stravitelné, tím jejich BH klesá
- biologická hodnota glycidů závisí na obsahu glycidů, vitamínů a minerálních látek. Vysokou BH má např. zelenina, ovoce a brambory
Výživová hodnota:
- znamená schopnost potravin pokrýt energetickou a biologickou potřebu organismu na úrovni výživových doporučení
- některé potraviny mají vyvážený obsah živin a mají tak vysokou výživovou hodnotu (mléko, ml. výrobky, vejce, sója, maso, brambory atd.)
- potraviny s nízkou výživovou hodnotou ( cukr, některé obiloviny)
- např. máslo a zelenina mají vysokou biologickou hodnotu, ale nestačí pokrýt všechny výživové potřeby. Tyto potraviny se používají na vyvážení stravy při výživě organismu
- potraviny mají být ve výživě správně kombinovány a používány v přiměřeném množství a poměru tak, aby výživa byla zdravá, plnohodnotná a odpovídala veškerým potřebám organismu.
Výpočty hodnot pokrmů a porovnání s doporučenými dávkami:
- na určení energetické a výživové hodnoty poživatin byly vypracovány tabulky složení a výživových hodnot poživatin
- tyto tabulky používáme i pro hrubý výpočet výživové hodnoty pokrmů a potravin
Energetická hodnota potravin a pokrmů se vypočítá takto:
a) v tabulkách energetických a výživových hodnot vyhledáme energetickou hodnotu poživatin použitých na přípravu pokrmů
b) z obsahu živin, které se nacházejí v jednotlivých potravinách použitých při přípravě pokrmů podle vzorce :
EH = 16,3 x B+ 15,4 x G + 36,7 x T
EH – energetická hodnota, B – bílkoviny, G – glycidy, T – tuky
Při určení výživné hodnoty pokrmů je nutné výsledek EH doplnit o výpočet obsahu vápníku, železa a vitamínů A, B1 ,B2,PP a C.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.