Nápoje
(charakteristika, rozdělení, význam)
Nápoj je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání.
Význam nápojů:
- dodávají lidskému organismu vodu
- voda vytváří prostředí pro biochemické reakce, které jsou podstatou látkové výměny a tudíž života
- tělo dospělého člověka obsahuje kolem 70 % vody
- některé nápoje dodávají lidskému organismu živiny
Rozdělení nápojů:
- a/ nealkoholické – stolní voda, minerální voda, sodová voda, ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, zahuštěné ovocné šťávy,ovocné nápoje, limonády a ostatní nealkoholické nápoje
- b/ alkoholické – pivo, vína, lihoviny
– za alkoholický se pokládá nápoj, který obsahuje více než 0,75 objemových procent etanolu (tzv. alkoholu)
-základem výroby těchto nápojů je etanolové kvašení
-enzymy kvasinek mění cukry na etanol a oxid uhličitý podle souhrnné rovnice:
-C6 H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2
-mezi alkoholické nápoje patří pivo, vína (révová, ovocná, sladová, medovina), lihoviny a míšené alkoholické nápoje
více o nápojích naleznete i v odkazu https://www.stolniceni.cz/napoje/
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.