Králičí maso
maso z drobných domácích zvířat
(charakteristika, rozdělení, využití v kuchyni)
Charakteristika králičího masa:
- maso bledě růžové, jemně vláknité, netučné, křehké a šťavnaté
- obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů
- je lehce stravitelné a vhodné na dietní stravování
- chuť je mírně nasládlá, s typickou vůní
králíci jsou poráženi mezi 12.–13. týdnem
KRÁLIČÍ MASO OBSAHUJE
Bílkoviny, tuky – pohybují se mezi 0,5–3,9 %, vodu, lipidy, popeloviny, minerální látky – fosfor, vápník, včetně přítomnosti mikroprvků (měď, kobalt a zinek). Z hlediska chemického složení se králičí maso vyznačuje především velmi nízkým obsahem tuku – cholesterolu.
Dělení králičího masa:
Použití jednotlivých částí v kuchyni:
Přední půlky používáme na vaření, dušení a zadělávání; na sekanou, na hašé, krokety a paštiku. Na pečení můžeme použít králíka celého i staršího. Při úpravě minutek, přírodní řízky, medailonky apod. se uplatňuje jen maso z mladého králíka (ze zadních běhů). Na smažení je vhodné maso jen z mladého králíka. Upravujeme-li maso ze staršího králíka jako zajíce (na divoko), pak je před úpravou naložíme do mořidla. Z hlavy, plic a srdce připravujeme polévku a játra upravujeme na cibulce nebo je přidáváme do paštiky. Vnitřní sádlo z tučného králíka nakrájíme, vyškvaříme a používáme do těsta. Celkově lze říci, že králičí maso je vhodné k rozmanité úpravě, zejména na paprice, na kmíně, na česneku, na smetaně, na zelenině, pečené na cibuli a na slanině, ale i smažené. Dále můžeme upravovat guláš, perkelt, ragú a rizoto.
NUTRIE
- nutrie byly původně chovány jako kožešinová zvířata
- jejich maso je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité
- tuk není prorostlý do tkáně a proto je maso lehce stravitelné
Nutrie – použití v kuchyni
Nejčastěji dusíme a pečeme. Příprava a dělení je velice podobné králíkovi, přestože nutrie je o něco větší. Maso před úpravou na jednotlivé části můžeme špikovat. Z masa nutrie lze připravit po vykostění též třeba guláše a další běžné pokrmy. Pozor – nezapomeňte na nezávadnost masa a jasný a doložitelný původ masa.
Nutrie můžeme dále upravovat
Na zelenině, na smetaně, na divoko, atd., maso nutrie je velmi chutné a z hlediska výživy má vysoký obsah vitamínů, minerálů, bílkovin, často se využívalo v nemocničním stravování. Maso je dietní.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.