1.ročník
Inventář na nápoje
Materiál: sklo, porcelán, keramika, kovy, popř. umělá hmota. Každý nápoj podáváme dle druhu, kvality a technologie v odpovídajícím inventáři. Čím dražší a vzácnější nápoj, tím slabší sklo a porcelán.
Rozeznáváme inventář – silno, středo a tenkostěnný.
Dříve platilo, že veškeré sklo s výjimkou sklenic k lahvovým nápojům musí být cejchované (tj. úředně označená míra). Dnes postačí odměrky pro případnou kontrolu.
INVENTÁŘ NA STUDENÉ NÁPOJE
– vodovky – bez stopky nebo na nízkých stopkách
* 0,1l na vodu a sodu ke kávě a lihovinám
* 0,2l na džusy, ovocné šťávy, mošty atd.
* 0,3l na limonády, malé pivo a k lahvovému pivu
– pivní sklo (tenkostěnný pohár – štuc, silnostěnný s uchem – krýgl, tenkostěnné na stopce – tulipán)
* obsah 0,25l, 0,3l, 0,4l, 0,5l, 1l, 2l
– vinné sklo
* na dezertní vína 0,05l – 0,1l na stopce uzavřeného tvaru
* na bílá, růžová a kořeněná vína 0,1l – 0,25l na stopce otevřeného tvaru
* na červená vína 0,15l – 0,35l na stopce uzavřeného tvaru
* na šumivá vína 0,15l – 0,2l na stopce typu špička, miska, flétna
* na rýnská a moselská vína 0,15l miska na vysoké stopce
* římský pohár s kónickou stopkou na rozlévaná vína
V případě stejného typu skla rozhoduje velikost (platí u servisu lahvového vína).
Při servisu vína se používají i džbánky a džbány, koštýře, soudky, keramické nádoby, karafy.
– sklo na lihoviny
* 0,02l, 0,04l a 0,05l silnostěnné nebo tenkostěnné na nožce i bez
* na nechlazené lihoviny nižší širší kalíšky, miskovité tvary na stopkách
* na chlazené lihoviny vyšší a úzké válcovité tvary na stopkách
* napoleonka – balónová sklenička na nízké stopce (cognac, brandy)
* whiskovka o obsahu 0,2l – 0,3l silnostěnná nebo slabostěnná sklenice se silnějším dnem
* rokovka – silnostěnná kónická sklenka obsahu 0,2l (krátké nápoje s ledem)
– tumbler – válcovitá sklenka se silným dnem o obsahu 0,2l – 0,3l na long drinky (dlouhé nápoje)
– universální sklenice na nízké stopce o obsahu 0,2l – 0,3l (např.gina) na základní prostření
INVENTÁŘ NA TEPLÉ NÁPOJE
– šálek 0,1l a konvička 0,2l užší, vyšší s pokličkou na moka kávu
– šálek 0,2l a konvička 0,4l užší, vyšší s pokličkou na kávu
– šálek 0,2l – 0,25l a konvička 0,4l – 0,5l širší, nižší s pokličkou na čaj
– konvičky na mléko a smetanu (jednoporcové i víceporcové, bez víček)
– konvice na teplé nápoje obsah až 2l pro větší skupiny hostů
– teplé mléko, kakao a čokoláda se podávají v kávové konvičce bez víčka
– džezva (kovová nádobka s držadlem na přípravu turecké kávy)
– příbor na kapanou kávu (nádobka s filtrem, sklenice s objímkou a podšálkem)
– tenkostěnné sklenice v kovové objímce 0,2l na teplé nápoje (papírová manžeta)
– silnostěnné sklenice na stopce i bez 0,2l na teplé nápoje
– sklenice na irskou kávu (balónová na vyšší stopce, se dvěma kovovými proužky – whisky, káva, šlehačka)
Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_09
za podpory EU a MŠMT.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.