1.ročník
Hygiena ve veřejném stravování
– hygiena je péče o čistotu a zdraví
– všichni zaměstnanci veřejného stravování musí vlastnit zdravotní průkaz (Vzhledem k novele Zákona o ochraně veřejného zdraví, která platí od 1. 7. 2023, je zrušena povinnost potravinářských průkazů pro pracovníky v gastronomii.)
– dozor nad dodržováním hygienických předpisů mají všichni vedoucí pracovníci a hygienické stanice
– zvláště přísná nařízení platí pro oblast skladování potravin, výrobu pokrmů, prodej zmrzliny, skladování a likvidaci odpadků a použitých tuků, v neposlední řadě také kvality pitné vody
Hygienu dělíme do čtyř základních oblastí
1) osobní
2) duševní
3) hygiena prostředí
4) hygiena práce
OSOBNÍ HYGIENA
– péče o ruce (nenosíme ozdobné prsteny a šperky) a nehty (vhodně upravené, nenalakované)
– pečlivě upravené vlasy nepodléhající módním výstřelkům
– vzhled obličeje (nepoužíváme výrazné líčení)
– péče o zuby a dutinu ústní
– používáme vhodné kosmetické prostředky
– pracovní oděv čistý, boty v bezvadném stavu a vyleštěné, ponožky černé a denně čisté
– střídáme, ale nepůjčujeme si obuv, pečujeme o nohy (křečové žíly)
– při úklidových a přípravných pracích nosíme pracovní bílý plášť
– na pracovišti nekouříme a nepijeme alkohol
– vyhýbáme se drogám, obzvlášť jejich distribuci, která je protizákonná
DUŠEVNÍ HYGIENA
– rozvíjející se vědecká disciplína – umění žít – řídit sám sebe
– dávat si krátkodobé a dlouhodobé splnitelné cíle
– umět odhadnout své síly a své postavení
– umět přijmout spravedlivý trest a neúspěch
HYGIENA PROSTŘEDÍ
– čistota a pořádek všech prostor jako základní požadavek
– udržování přijatelné hladiny hluku – včasné odstranění zdrojů hluku
– čistota ovzduší – prostředí ve výrobních a odbytových střediscích – kouření, klimatizace, průvan
HYGIENA PRÁCE – HLAVNÍ PRAVIDLA U ČÍŠNÍKŮ A SERVÍREK
– včas měníme příručník
– nedotýkáme se inventáře v místech, kde s ním přicházejí do styku hostova ústa
– používáme pouze čistý inventář, odmítáme prodej závadného zboží
– výměna spadlého inventáře hostovi (nejprve vždy doneseme čistý)
– potraviny nebereme do rukou (překládací příbor)
– při kýchání a kašli používáme kapesník a odvracíme se
– inventář bereme zásadně za okraje
– připravený inventář chráníme před znečištěním
– ani použitý inventář neodkládáme na zem
– spadlé potraviny dáváme do odpadků
ÚKLIDOVÉ PRÁCE
– ve velkých provozovnách řídí tzv. direktris (hlavní hospodyně, hotelová, restaurační, kuchyňská)
– povinnosti hospodyně – přijímat a propouštět pomocné síly, plánovat, řídit a kontrolovat pomocné práce (zajišťovat úklidové prostředky, dbát na dodržování pravidel estetiky, zajišťovat praní a ošetřování prádla (včas doplňovat stavy prádla)
Druhy úklidových prací:
1. denní úklid (prach, podlahy)
2. týdenní úklid – méně přístupné plochy (vnitřky prodejních zařízení, květiny, zeleň, dveře)
3. měsíční úklid – okna, záclony a závěsy, osvětlovací tělesa – sanitární den
4. generální úklid – po malování nebo před zahájením sezony (vynesení inventáře, ošetření – dotažení šroubů a vrutů, úklid shora dolů, instalace inventáře, inventarizace veškerého majetku)
Úklidové prostředky patří mezi významné nákladové položky (vysoká cena a značná spotřeba). Dělíme je na chemické (práškové, tekuté, pasty), mechanické (od smetáku po úklidové stroje) a kombinované (mechanické + chemické).
BEZPEČNOST PRÁCE VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ
– hlavním úkolem je předcházet úrazům
– práva a povinnosti pracovníka (uvedeny v předpisech)
– s předpisy musí být každý zaměstnanec seznámen
Hlavní zásady bezpečnosti
– podrobně se seznámit s podmínkami provozu
– do chodu uvádět zařízení pokud máme jistotu, že neohrozí další osobu
– kryty na zařízeních
– opravy strojů a el. přístrojů a vedení provádí pouze pověřená osoba (firma)
– udržovat pořádek na pracovišti (mokrá místa na podlahách)
– nerušit spolupracovníky
– používat vhodné pomůcky při práci (tácky, platy, vozíky)
– chodit vpravo, předcházet vlevo
– řádné osvětlení
– výtahy používat dle předpisu
– opatrnost na schodech
– nepřeceňovat své síly
– osoby do 18 let nesmí manipulovat s tlakovými nádobami
– opatrně pracovat se sklem a porcelánem, včas vyřazovat poškozené a prasklé kusy
– používat příručník
– dodržovat protipožární předpisy, kontrolovat pracoviště před odchodem
– řídit se pokyny nadřízeného
PRACOVNÍ ÚRAZY
– úrazy vzniklé v souvislosti s výkonem povolání
– malé úrazy zapisujeme do sešitu
– velké úrazy do protokolu s podpisy svědků
– smrtelné úrazy mají zvláštní šetření
NEHODY HOSTŮ
– při znečištění hostových šatů se omluvíme, použijeme odpovídající prostředek, případně nabídneme úhradu čistírny
– při úrazu poskytneme první pomoc a zařídíme lékařské ošetření
– vždy se snažíme zachovat klid a plynulost provozu
ESTETIKA VEŘEJNÉHO STRAVOVÁNÍ
– estetika je věda o krásnu
– souvisí s uměním a smyslem pro krásu a vkusem
– osobní estetika – péče o vzhled (držení těla, do jisté míry i jednání)
ESTETIKA PROSTŘEDÍ
– okolí, exteriér a interiér budov (soulad barev, umělecké předměty, květiny a zeleň, ladění inventáře)
– celkové uspořádání místností, výzdoba místností a stolů
– slavnostní tabule a nabídkové stoly
– celkový vzhled obsluhujících, držení těla, chůze, mluva
ESTETIKA PRÁCE
– úprava stolů při běžném provozu a přípravě slavnostních tabulí
– úprava a zdobení pokrmů na talířích a mísách při složité a banketní obsluze
– vzhled podávaných pokrmů a nápojů
– celkový vzhled obsluhujících, držení těla, chůze, mluva
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.