1.ročník
Historie pohostinství v kostce, provozovny veřejného stravování.
STAROVĚK
– první záznamy pocházejí z Palestiny a Babylónu
– výroba piva a pálenky z datlí, později víno
– jedlo se rukama z mís, nápoje z kovových pohárů
– s pořádáním her v Řecku vzniká hromadné stravování
– pohostinství bylo původně zdarma jako povinnost
– později vznik hostinců při obchodních cestách
– velký rozvoj za vlády Římanů, vznikaly hostince pro chudé, ale i honosné domy pro bohaté
– počátek používání skla a porcelánu, ubrousků, párátek z husích brků, atd.
– bohaté hostiny – Říman Lucullus
STŘEDOVĚK
– vysoká úroveň stolničení v panských sídlech
– jinak krčmy a hospody na nízké úrovni
– vznik radničních sklípků u městských skladů vína a piva
– pokrmy se připravovaly na ohništích, později v pecích a různých nádobách
– v 15. století se objevily ubrusy, v 17. století příbory
– vznikají první odborná pravidla, zákony a nařízení
– Anglie – hostitel krájel maso u stolu a určoval porce – základ dranžírování
– Francie – kuchař nakrájel maso a složil ho do původního tvaru, číšníci nabízejí hostům – základ banketů
– Rusko – mísy s pokrmy a nápoje na stolech – volný výběr – základ dnešních rautů
NOVOVĚK
– technická revoluce, rozvoj cestovního ruchu
– lázeňství a rekreace, vznik společensko zábavních středisek
– soukromé podnikání (vinárny, bary, kavárny, varieté, kabarety)
– s rozvojem motorismu vznikají motoresty a motely
– kavárny, cukrárny, herny, restaurace, specializované jídelny
– vznikají samoobsluhy, bufety, denní bary, provozovny rychlého občerstvení
– v ČR do r.1948 soukromé podnikání, později postupné znárodňování – vznik Interhotelů, RaJ, Jednoty
– po r.1989 opět rozvoj soukromého podnikání
– postupný zánik státních podniků
– používání výpočetní techniky, moderní stroje a zařízení, ulehčování práce – mražené výrobky a polotovary
PROVOZOVNY VEŘEJNÉHO STRAVOVÁNÍ (VS)
– provozovnou rozumíme samostatný objekt,
– střediskem nebo úsekem jeho určitou část
Provozovny jsou: hotely, motely, botely, rotely, turistické ubytovny, kempy, restaurace, vinárny, bary, jídelny atd..
Střediska dělíme dále na:
1. ubytovací – hotel, motel, botel, rotel, turistické ubytovny, penziony, kempy
2. odbytová
a) stravovací – restaurace, jídelny, denní bary atd.
b) společensko zábavní – kavárny, vinárny, bary, herny, varieté, kabarety atd.
c) ostatní (doplňkové) – bufety, občerstvení
3. výrobní – hlavní kuchyně (teplá, studená, kávová, cukrárna), pomocná kuchyně, expedice, sklady a umývárny
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.