1.ročník

Drobný stolní inventář

Předměty, které umisťujeme doprostřed stolu, nebo na příruční stůl.

Musí být udržován v čistotě a průběžně doplňován (dochucovací prostředky).

VÝZNAM:

1. estetický (vázičky)

2. hygienický (popelníky, odpadníčky)

3. gastronomický (dochucovací prostředky)

4. informační (čísla stolů a rezervační stojánky)

 

DRUHY:

– vázičky (stabilní, úzké, skleněné, porcelánové nebo keramické)

– kořenky – sypátka na sůl, pepř, papriku (musí být rozeznatelné)

– mlýnky na koření

– menážky (soubor dochucovacích prostředků), jsou přenosné

– karafy malé (skleněné nádobky s uzávěrem) vhodné na ocet, olej, polévkové koření apod.

– karafy velké na vodu, ovocné šťávy a víno

– hořčičníky – s pokličkou a lžičkou (neoxidující materiál, např. skleněná miska v nerezu), vrstva oleje na hořčici

– ostatní inventář – popelníky, podložky pod nápoje, párátníky, cukřenky (dózy, pudřenky, dávkovací), čísla na stoly, rezervační stojánky, pouzdra na studené omáčky v lahvičkách apod.

Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_04za podpory EU a MŠMT.

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.