1.ročník
Drobný stolní inventář
Předměty, které umisťujeme doprostřed stolu, nebo na příruční stůl.
Musí být udržován v čistotě a průběžně doplňován (dochucovací prostředky).
VÝZNAM:
1. estetický (vázičky)
2. hygienický (popelníky, odpadníčky)
3. gastronomický (dochucovací prostředky)
4. informační (čísla stolů a rezervační stojánky)
DRUHY:
– vázičky (stabilní, úzké, skleněné, porcelánové nebo keramické)
– kořenky – sypátka na sůl, pepř, papriku (musí být rozeznatelné)
– mlýnky na koření
– menážky (soubor dochucovacích prostředků), jsou přenosné
– karafy malé (skleněné nádobky s uzávěrem) vhodné na ocet, olej, polévkové koření apod.
– karafy velké na vodu, ovocné šťávy a víno
– hořčičníky – s pokličkou a lžičkou (neoxidující materiál, např. skleněná miska v nerezu), vrstva oleje na hořčici
– ostatní inventář – popelníky, podložky pod nápoje, párátníky, cukřenky (dózy, pudřenky, dávkovací), čísla na stoly, rezervační stojánky, pouzdra na studené omáčky v lahvičkách apod.
Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_04za podpory EU a MŠMT.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.