2.ročník
APERITIVY
Podávání aperitivů má gastronomický a společenský význam.
APERITIV – podáváme 10 až 15 minut před začátkem stolování, má za úkol podráždit
chuťové buňky, povzbudit chuť k jídlu. Měl by být suchý nebo polosuchý a krátký (do obsahu 1 dcl).
Jako aperitivy můžeme nabídnout:
– vermuty
– míšené nápoje
– suchá dezertní vína
– suchý sekt
– ovocné a zeleninové šťávy
– sklenku kvalitního piva
– pro pánské společnosti je možno nabídnout jako aperitiv i lihoviny
Vermuty – dobře vychlazené, s plátkem citronu nebo olivou, ve sklenkách na stopce, či v širších kónických sklenkách bez stopky, obvykle o obsahu 1 dcl
Míšené nápoje – pouze suché, výjimečně polosuché, připravované převážně v míchací sklenici, podávané ve skle typu špička nebo miska o obsahu 1 dcl (nezapomenout na talířky na odložení míchátek atd.)
Suchá dezertní vína – nechlazená, na stopce, obvykle v množství 5cl (oblíbená jsou portská a sherry)
Suchý sekt – na přání hostů (sekt se běžně zařazuje v menu k moučníku, ale lze nabídnout jeho suchou variantu i jako aperitiv)
Ovocné a zeleninové šťávy – nabízíme především dětem, starším a nemocným lidem, ve vodovkách či na nízké stopce o obsahu 1 dcl
Sklenka kvalitního piva – opět na přání hostů v malém množství lze použít jako aperitiv
Lihoviny – před jídlem pijí ponejvíce muži, mezi oblíbené patří např. vodka, meruňkovice, slivovice, hruškovice aj., obvykle v množství do 5cl
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.