Léčebná výživa

(neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách)

Léčebná výživa (dieta):

Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jednou z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou je co nejvíc přiblížit stravu racionální stravě zdravého člověka.

Léčebného účinku stravy se dosáhne:

  • změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti)
  • změnou poměru zákl. živin ( např. bílkovin, glycidů)
  • výběrem potravin
  • technologickou úpravou stravy ( výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy)
  • změnou časového rozvržení stravy ( časté podávání jídla)

Dieta:

  • je součást léčebné výživy, předepisuje ji lékař
  • ovlivňuje průběh nemoci a také rekonvalescenci
  • dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě – dle nemoci

Zásady dietního stravování:

  • používáme prvotřídní suroviny
  • omezujeme tepelnou úpravu
  • omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferony)
  • kořeníme zelenými natěmi (kopr, petržel, místo octu používáme
    citron)
  • podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny
  • pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 kát
    denně)
  • dbáme na vkusnou úpravu pokrmů – zvyšuje chuť k jídlu u
    nemocných

Druhy diet, rozdělení a charakteristika:

Dieta č.0 TEKUTÁ

  • po operačních stavech trávicího systému, dutiny ústní, při chorobách
    jícnu a hltanu
  • ,nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem
  • úpravy – mechanická úprava stravy do tekuté formy
  • vylučujeme – alkoholické nápoje, kávu, ostré, sýry, cibuli, česnek

Dieta č.1 KAŠOVITÁ

  • po operacích žaludku, při akutních žaludečních vředech, jícnu a hltanu
  • úprava – vařením, dušením a pak se strava upravuje do kašovité formy
  • vylučujeme – alkohol, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, kyselé ovoce, tučné maso a ocet.

Dieta č.2 ŠETŘÍCÍ (žaludeční)

  • při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, choroby žaludku, dvanáctníku, po operacích žaludku a dvanáctníku
  • dietní opatření spočívá v šetření postižené sliznice, je lehce stravitelná
  • úprava – vaření, dušení a úpravy bez tuku, podáváme malé porce 5 krát až 6 krát denně
  • vylučujeme – smažení, ryby, uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, silné vývary a nadýmavé potraviny

Dieta č.3 RACIONÁLNÍ

  • je určena pacientům, u nichž není třeba zvláštní úprava výživy
  • je připravena podle zásad správné výživy, obsahuje správný poměr živin
  • vylučujeme – kouření, alkohol, sýry, moučníky

Dieta č.4 S OMEZENÍM TUKŮ (žlučníková)

  • při chorobách žlučníku, žlučníkových cest, žlučníkových kamenech, po infekční žloutence, při střevních poruchách – chronických, slinivky břišní
  • úpravy – jídla vařená, dušená, méně kořeněná, málo kyselá, netučná a lehce stravitelná
  • vylučujeme – tuky, vejce, tučná masa a vnitřnosti, syrová tvrdá zelenina – nadýmá, pochutiny – koření, houby, káva, sladké tučné moučníky, smažené pokrmy, nadýmavé potraviny – čerstvé pečivo, luštěniny, ledové nápoje, zmrzliny, alkohol

Dieta č.5 BEZEZBYTKOVÁ (bílkovinná)

  • při průjmových onemocněních
  • zvyšuje se obsah bílkovin a nepodáváme mléko a mléčné výrobky
  • přísné omezení zeleniny a ovoce, vitamín C se dodává syntetický
  • omezuje se vláknina
  • vylučujeme – tučné maso, sádlo, koření, zelí, luštěniny

Dieta č.6 NÍZKOBÍLKOVINNÁ (ledvinová)

  • při chorobách ledvin
  • bílkoviny se snižují na půl roku a pokrmy se připravují bez soli
  • omezujeme masité a mléčné pokrmy

Dieta č.7 NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ

  • při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu
  • obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu)
  • u pacientů s vysokým obsahem cholesterolu v krvi tj. zvýšené množství tukových látek v krvi
  • omezujeme – glycidy, tuky a smažení
  • doporučujeme – olej slunečnicový, olivový a sojový, ovoce, zelenina, ryby, netučné sýry a mléko

Dieta č.8 REDUKČNÍ

  • pro obézní, kde dieta je limitována energeticky (snížený energetický příjem)
  • do jídelníčku zařazujeme ovocné a zeleninové dny
  • jídlo se podává 6 krát denně v odvážených porcích
  • úpravy – vaření, dušení, pečení a grilování
  • pokrmy se připravují bez zahušťování, polévky a moučníky nepodáváme
  • vylučujeme – cukr, tuky

Dieta č.9 DIABETICKÁ

  • při diabetes mellitus (cukrovka)
  • snížený energetický příjem, omezit glycidy
  • jídlo podáváme 6 krát denně a nutný je příjem sacharidů ve snížených dávkách
  • stálou součástí jídelníčku je ovoce a zelenina
  • vylučujeme – cukr, med

Dieta č.10 NESLANÁ ŠETŘÍCÍ

  • je určena pro pacienty s chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem, někdy i v těhotenství (tvoří-li se otoky nohou)
  • vylučujeme – kuchyňskou sůl a potraviny obsahující sodík (moučníky s kypřicím práškem a jedlou sodou)
  • k dochucení používáme aromatické koření – zelená petržel, kopr, pažitka, bobkový list atd.

Dieta č.11 VÝŽIVNÁ

  • pro nabytí tělesné síly a tělesné hmotnosti
  • nejčastěji po infekčních chorobách, po operacích, plicním TBC, při rekonvalescenci, podvýživě, AIDS
  • energeticky a biologicky hodnotná
  • vylučujeme – alkohol a kouření

Dieta č.12 STRAVA BATOLAT

  • pro děti od půl roku do tří let
  • jídlo je lehce stravitelné, měkké a pestré
  • respektuje zásady racionální výživy, nekořeněná jídla, mléčné výrobky

Nejčastěji se dietní pokrmy připravují v nemocnicích, lázeňských zařízeních, v sanatoriích, v dietních jídelnách a v omezeném množství i v některých restauračních zařízeních. Nevhodná a špatně sestavená dieta může poškodit zdraví.

Speciální a standardizované diety:

0/S Čajová

  • při akutním průjmu

1/S Tekutá výživná

  • energeticky a biologicky hodnotná

4/S S přísným omezením tuku

  • při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy

BLP Bezlepková

  • při celikálii, neobsahuje pšeničný lepek

Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.

Kontakt

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2024 All Rights Reserved.