Léčebná výživa
(neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách)
Léčebná výživa (dieta):
Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jednou z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou je co nejvíc přiblížit stravu racionální stravě zdravého člověka.
Léčebného účinku stravy se dosáhne:
- změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti)
- změnou poměru zákl. živin ( např. bílkovin, glycidů)
- výběrem potravin
- technologickou úpravou stravy ( výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy)
- změnou časového rozvržení stravy ( časté podávání jídla)
Dieta:
- je součást léčebné výživy, předepisuje ji lékař
- ovlivňuje průběh nemoci a také rekonvalescenci
- dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě – dle nemoci
Zásady dietního stravování:
- používáme prvotřídní suroviny
- omezujeme tepelnou úpravu
- omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferony)
- kořeníme zelenými natěmi (kopr, petržel, místo octu používáme
citron) - podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny
- pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 kát
denně) - dbáme na vkusnou úpravu pokrmů – zvyšuje chuť k jídlu u
nemocných
Druhy diet, rozdělení a charakteristika:
Dieta č.0 TEKUTÁ
- po operačních stavech trávicího systému, dutiny ústní, při chorobách
jícnu a hltanu - ,nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem
- úpravy – mechanická úprava stravy do tekuté formy
- vylučujeme – alkoholické nápoje, kávu, ostré, sýry, cibuli, česnek
Dieta č.1 KAŠOVITÁ
- po operacích žaludku, při akutních žaludečních vředech, jícnu a hltanu
- úprava – vařením, dušením a pak se strava upravuje do kašovité formy
- vylučujeme – alkohol, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, kyselé ovoce, tučné maso a ocet.
Dieta č.2 ŠETŘÍCÍ (žaludeční)
- při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, choroby žaludku, dvanáctníku, po operacích žaludku a dvanáctníku
- dietní opatření spočívá v šetření postižené sliznice, je lehce stravitelná
- úprava – vaření, dušení a úpravy bez tuku, podáváme malé porce 5 krát až 6 krát denně
- vylučujeme – smažení, ryby, uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, silné vývary a nadýmavé potraviny
Dieta č.3 RACIONÁLNÍ
- je určena pacientům, u nichž není třeba zvláštní úprava výživy
- je připravena podle zásad správné výživy, obsahuje správný poměr živin
- vylučujeme – kouření, alkohol, sýry, moučníky
Dieta č.4 S OMEZENÍM TUKŮ (žlučníková)
- při chorobách žlučníku, žlučníkových cest, žlučníkových kamenech, po infekční žloutence, při střevních poruchách – chronických, slinivky břišní
- úpravy – jídla vařená, dušená, méně kořeněná, málo kyselá, netučná a lehce stravitelná
- vylučujeme – tuky, vejce, tučná masa a vnitřnosti, syrová tvrdá zelenina – nadýmá, pochutiny – koření, houby, káva, sladké tučné moučníky, smažené pokrmy, nadýmavé potraviny – čerstvé pečivo, luštěniny, ledové nápoje, zmrzliny, alkohol
Dieta č.5 BEZEZBYTKOVÁ (bílkovinná)
- při průjmových onemocněních
- zvyšuje se obsah bílkovin a nepodáváme mléko a mléčné výrobky
- přísné omezení zeleniny a ovoce, vitamín C se dodává syntetický
- omezuje se vláknina
- vylučujeme – tučné maso, sádlo, koření, zelí, luštěniny
Dieta č.6 NÍZKOBÍLKOVINNÁ (ledvinová)
- při chorobách ledvin
- bílkoviny se snižují na půl roku a pokrmy se připravují bez soli
- omezujeme masité a mléčné pokrmy
Dieta č.7 NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ
- při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu
- obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu)
- u pacientů s vysokým obsahem cholesterolu v krvi tj. zvýšené množství tukových látek v krvi
- omezujeme – glycidy, tuky a smažení
- doporučujeme – olej slunečnicový, olivový a sojový, ovoce, zelenina, ryby, netučné sýry a mléko
Dieta č.8 REDUKČNÍ
- pro obézní, kde dieta je limitována energeticky (snížený energetický příjem)
- do jídelníčku zařazujeme ovocné a zeleninové dny
- jídlo se podává 6 krát denně v odvážených porcích
- úpravy – vaření, dušení, pečení a grilování
- pokrmy se připravují bez zahušťování, polévky a moučníky nepodáváme
- vylučujeme – cukr, tuky
Dieta č.9 DIABETICKÁ
- při diabetes mellitus (cukrovka)
- snížený energetický příjem, omezit glycidy
- jídlo podáváme 6 krát denně a nutný je příjem sacharidů ve snížených dávkách
- stálou součástí jídelníčku je ovoce a zelenina
- vylučujeme – cukr, med
Dieta č.10 NESLANÁ ŠETŘÍCÍ
- je určena pro pacienty s chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem, někdy i v těhotenství (tvoří-li se otoky nohou)
- vylučujeme – kuchyňskou sůl a potraviny obsahující sodík (moučníky s kypřicím práškem a jedlou sodou)
- k dochucení používáme aromatické koření – zelená petržel, kopr, pažitka, bobkový list atd.
Dieta č.11 VÝŽIVNÁ
- pro nabytí tělesné síly a tělesné hmotnosti
- nejčastěji po infekčních chorobách, po operacích, plicním TBC, při rekonvalescenci, podvýživě, AIDS
- energeticky a biologicky hodnotná
- vylučujeme – alkohol a kouření
Dieta č.12 STRAVA BATOLAT
- pro děti od půl roku do tří let
- jídlo je lehce stravitelné, měkké a pestré
- respektuje zásady racionální výživy, nekořeněná jídla, mléčné výrobky
Nejčastěji se dietní pokrmy připravují v nemocnicích, lázeňských zařízeních, v sanatoriích, v dietních jídelnách a v omezeném množství i v některých restauračních zařízeních. Nevhodná a špatně sestavená dieta může poškodit zdraví.
Speciální a standardizované diety:
0/S Čajová
- při akutním průjmu
1/S Tekutá výživná
energeticky a biologicky hodnotná
4/S S přísným omezením tuku
při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy
BLP Bezlepková
při celikálii, neobsahuje pšeničný lepek
Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.