Trávicí ústrojí a trávicí soustava člověka
(trávicí ústrojí a jeho části, popis, funkce)
Trávicí ústrojí
- skládá se z trávicí trubice (dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo) a žlázových orgánů (slinné žlázy, slinivka břišní, játra)
- zpracovává potravu jednak mechanicky, jednak chemicky.
- při mechanickém zpracování se potrava drtí, rozmělňuje, hněte a promíchává s trávicími šťávami
- při chemickém zpracování se různé části potravy převádějí v takovou podobu, aby se mohly vstřebat a aby je organismus mohl dále použít podle svých potřeb
- potrava se dostává do trávicího systému, kde se zpracovávají složité látky na jednodušší, aby se mohly vstřebat a organismus je mohl využít
- nestrávené složky a nevyužité jsou z těla odstraňovány
Trávení je proces při kterém se jednotlivé části potravy přizpůsobují tak, aby je organismus mohl využít.
Trávicí soustava člověka
Trávicí trubice:
- je systém dutých orgánů, který začíná dutinou ústní a končí tlustým střevem
- má ve svých jednotlivých částech množství drobných žlázek, které vylučují šťávy potřebné ke zpracování potravy
Dutina ústní:
- vpředu je ohraničena dásněmi a zuby, nahoře patrem,dole jazykem
- ústí do ní vývody slinných žláz (3 páry-příušní, podjazykové, podčelistní)
- produktem slinných žláz jsou sliny
- jazyk je svalový orgán řeči, chuti a posouvá potravu do hltanu
- povrch jazyka pokrývá sliznice s drobnými bradavkovitými výběžky, ve kterých jsou uloženy smyslové chuťové orgány
- potrava se v dutině ústní rozmělňuje pomocí zubů, zároveň se promíchává se slinami a pomocí jazyka se posouvá do hltanu
- sliny se vylučují v ústech po dotyku potravy se sliznicí pomocí tzv. nepodmíněných reflexů, tento děj je vrozený
Než se potrava dostane do úst, dochází k vylučování slin na základě podmíněných reflexů, to znamená, že potravinu vidíme, při čichovém vjemu nebo i při pomyšlení na jídlo. Tento podmíněný reflex se vytváří v průběhu života, musí se často opakovat, jinak se ztrácí. Při polykání se rozžvýkaná a slinami obalená potrava posouvá do hltanu.
Žaludek:
- je vak hruškovitého tvaru uložený pod levou klenbou bránice
- je od jícnu oddělen svěračem
- v dolní části je od dvanáctníku oddělený tzv. vrátníkem
- stěna žaludku je složena z několika vrstev
- vnitřní strana tzv.sliznice je v prázdném žaludku zřasená a po jeho naplnění a roztažení se vyrovnává
- ve sliznici jsou uloženy drobné žlázky, které vylučují žaludeční šťávu
- pod sliznicí je vrstva podslizniční, další vrstvu tvoří hladká svalovina a na povrchu je vrstva vazivová
- při naplnění žaludku se stěna začne prstencovitě stahovat, prstencovitý stah se vlnovitě posouvá dolů
- těmito peristaltickými pohyby se obsah v žaludku promíchává a posouvá dolů
- potrava se v žaludku mění na kašovitý natrávený obsah tzv. tráveninu
- žaludek denně vytvoří 1 až 2 litry žaludeční šťávy
- žaludeční šťáva obsahuje enzymy (pepsin- štěpí bílkoviny, chymozin- sráží bílkoviny mléka, lipázu – pouze u dětí), kyselinu chlorovodíkovou a hlen mucin)
- kyselina chlorovodíková mění pepsin na účinnou formu
- pepsin ničí choroboplodné mikroby a zlepšuje vstřebávání některých minerálních látek (Ca,Fe)
Žaludeční šťávy:
- vylučování žaludeční šťávy probíhá pod nervovým a chemickým vlivem v několika fázích (reflexní, žaludeční, střevní)
- vchod do tenkého střeva je uzavřen vrátníkem
- vrátník se po přeběhnutí peristaltické vlny vždy trochu pootevře a propustí do další části trávicího systému malou část tráveniny ze žaludku
- prostředí v žaludku je kyselé a ve dvanáctníku zásadité
- jestliže se obsah v žaludku více okyselí, vrátník se otevře
- jakmile se malé množství tráveniny dostane do dvanáctníku, vrátník se opět uzavře
- v žaludku se vstřebává alkohol, některé jedy, případně část některých solí
Tenké střevo:
- je 3 až 5 m dlouhá trubice, 3 až 4 cm široká
- je kličkovitě stočené a rozděluje se na dvanáctník, lačník a kyčelník
- dvanáctník je asi 25 cm dlouhý, je hlavním místem trávení a vstřebávání živin
- do dvanáctníku vyúsťuje pankreatická šťáva a žluč
- ve střevě se smísí se střevní šťávou a působí na trávení potravy
- stěna tenkého střeva se skládá ze čtyř vrstev sliznice, řídké podslizniční vazivo, hladká svalovina, serózní blána
- její vnitřní vrstva sliznice je poseta velkým množstvím prstencovitých výběžků, které se nazývají střevní klky
- v celé sliznici tenkého střeva je mnoho drobných žlázek vylučujících střevní šťávu
- kličky lačníku jsou uloženy v levé horní části břišní dutiny
- kličky kyčelníku jsou uloženy v pravé dolní části dutiny břišní
Funkce tenkého střeva:
- a) pohybová – vykonává peristaltické pohyby, posouvá obsah asi 1 cm za 1 minutu
- b) vylučovací (sekreční) – vylučuje střevní šťávu, která obsahuje enzymy a hlen
- c) vstřebávací (resorpční) – většina látek z potravy se vstřebává v tenkém střevě. Proto je jeho vnitřní povrch zvětšený klky
Tlusté střevo:
- je pokračováním střeva tenkého, je širší a jeho jednotlivé části tvoří obrácené písmeno U
- začíná tračníkem vzestupným, jehož slepým výběžkem je apendix (červovitý přívěsek slepé střevo)
- po vzestupné části následuje příčná, sestupná a esovitá část tlustého střeva a konečník
- stejně jako u tenkého střeva má stěna 4 vrstvy
- ve sliznici jsou drobné žlázky, které produkují hlen
- tlusté střevo je dlouhé asi 1,5 m
Funkce tlustého střeva:
a) pohybová – pohyby jsou pomalejší než v tenkém střevě, úlohou je obsah míchat a posouvat
b) vylučovací – v tlustém střevě nejsou produkovány enzymy, trávení již je ukončeno, vylučován je hlen, který ulehčuje průchod stolice
c) vstřebávací – vstřebává se převážně voda a tím se stolice zahušťuje,dále se vstřebávají soli a malé množství cukrů. Dále v tlustém střevě probíhají vlivem mikrobiální flory kvasné(cukry) a hnilobné(bílkoviny) procesy.
d) vyměšovací – slouží k vyměšování stolice. Stolice se skládá z nestravitelných zbytků potravy, části potravy, které nebyly stráveny (např. při větším množství), odumřelých buněk sliznice, hlenu a solí, odumřelých bakterií a dalších zbytků látek(např. žluči). Barva stolice je dána rozpadajícími se žlučovými barvivy, konzistence obsahem vody.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.