Víno

(charakteristika, význam, oblasti, výroba, druhy, skladování a ošetřování)

Charakteristika vína:

  • Víno révové vzniká etanolovým kvašením rmutu nebo moštu z hroznů vinné révy (Vitis vinifera).
  • Hrozen se skládá ze stopek, třapin a bolbulí.
  • Kvalitu vína ovlivňuje odrůda, klimatické podmínky a půdní podmínky.
  • Vinná réva je popínavá rostlina a z mnoha rodů je vhodná k výrobě tzv. evropská réva.
  • Réva americká se používá jako podnože, protože je odolnější proti škůdcům, z nichž nejnebezpečnější je révokaz.

Vinné hrozny obsahují:

  • cukr, kyseliny, aromatické látky(je to směs esterů a vonných silic, které vytvářejí buket), minerální látky(Ca, Mg, Na, K, Mn), třísloviny(tanin), vitamíny C, B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou, listovou, nikotinamid, biotin a rutin.

Význam vína:

  • Všechny druhy vín musí mít na etiketě označení podle platných předpisů. Přírodní révová vína podporují trávení a mají posilňující, uklidňující, preventivní i léčebný účinek při poruchách látkové výměny, anémii, některých žaludečních chorobách.
  • Energetickou hodnotu ovlivňuje obsah cukrů, biologickou hodnotu obsah vitamínů a minerálních látek.

Pěstitelské oblasti vinné révy:

České vinařské oblasti :

  1. Pražská
  2. Mělnická
  3. Roudnická
  4. Žernosecká
  5. Mostecká
  6. Čáslavská

Moravské vinařské oblasti:

  1. Brněnská
  2. Bzenecká
  3. Mikulovská
  4. Mutěnická
  5. Velkopavlovická
  6. Znojemská
  7. Strážnická
  8. Kyjovská
  9. Uherskohradišťská
  10. Podluží

Výroba přírodního révového vína:

  • Jsou révová vína, ke kterým nebylo nic přidáno (např. líh, cukr, koření apod.).
  • Mezi výrobou bílého, červeného a šumivého vína jsou rozdíly.

Podle barvy se révová vína třídí na:

  • Bílá vína se vyrábí z bílých, růžových nebo červených hroznů vinné révy.
  • Růžová vína se získávají z červených nebo modrých hroznů vinné révy.
  • Červená vína se vyrábějí z modrých hroznů tzv. nakvášením rmutu.

Obecně můžeme výrobu rozdělit na:

Sklizeň hroznů (vinobraní)

  • má se zahájit v době, kdy jsou hrozny již zralé nebo se víno nechává přezrát, popř. přejít prvními mrazíky
  • přezrálé bobule vína jsou zaschlé, někdy i napadené ušlechtilou plísní, která u dezertních vín příznivě ovlivňuje kvalitu
  • způsob sklizně ovlivňuje kvalitu vína a jeho cenu (výběr z hroznů, pozdní sběr aj.).
  •  

Výroba rmutu a moštu

  • po sklizni se bobule oddělí od stopek a třapin a rozdrcením hroznů vznikne rmut
  • rozdrcené hrozny (tzv.rmut) se lisuje
  • vylisované šťáva se nazývá mošt, pevný zbytek matoliny (používají se při výrobě vinného destilátu)
  • při výrobě červeného vína se nechává kvasit rmut, vzniklý etanol uvolní ze slupek bobulí červené barvivo

Kvašení a dokvašování moštu

  • mošt se přečerpá do kvasných kádí nebo tanků, kde probíhá bouřlivé kvašení
  • mošt se zakvašuje kulturním vinným zákvasem
  • kvašení kulturním vinným zákvasem je spolehlivější, rychlejší a víno je trvanlivější
  • hlavní kvašení probíhá při teplotě kolem 15°C a trvá 12 až 14 dní
  • mladé víno se přečerpá do čistých sudů nebo tanků a dokvašuje (zraje) až 2 měsíce
  • zbylý cukr prokvašuje, víno se čiří (čistí) a na dně se opět usazují kaly
  • dokvašené víno se znovu stáčí do čistých sudů nebo cisteren, kde dochází ještě k usazování kalů
  • při kvašení vzniká z cukrů etanol a velké množství oxidu uhličitého
  • kvasné nádoby jsou uzavřeny tzv. kvasnou zátkou, která umožňuje unikání oxidu uhličitého
  • víno ve stadiu hlavního kvašení se nazývá burčák
  • po skončení hlavního kvašení se kvasinky a sražené látky usadí na dně jako kaly

Školení vína a stáčení

  • smyslem je, aby víno dosáhlo trvalé čirosti a stálosti
  • provádí se čeření (pomocí agaru, želatiny, vaječného bílku atd.)
  • po vyškolení se víno filtruje a stáčí do lahví, sudů, přepravních cisteren

Výroba přírodního révového vína

Výroba ostatních druhů vín

Dezertní vína

  • jsou vína upravená přidáním rafinovaného cukru, etanolu (až na 22%) nebo vinného destilátu
  • vyrábějí se v barvě bílé, žluté a červené, mohou se přibarvovat kulérem

Likérová vína

  • používají se hrozny s vysokou cukernatostí, maceráty z rozinek, fíků, svatojánského chleba, pomerančové a citronové kůry
  • obsah alkoholu se upravuje vinným destilátem, mají 15 až 22% etanolu
  • význačné značky jsou italská Marsala, španělské Sherry, portugalské Madeira, Porto, řecké Samos aj.

Kořeněná vína (vermuty)

  • výroba z přírodních vín s přidáním koření, cukru a alkoholu (15 až 20%)
  • koření např. pelyněk, skořice, zeměžluč, máta peprná, fenykl, hořec, kardamom, hřebíček, koriandr aj. se ve víně nechá macerovat, nebo se přidává hotový macerát (výluh koření v alkoholu)

Šumivá vína

  • vyrábějí se druhotným kvašením přírodního révového vína
  • používají se 2 výrobní metody – kvašení v lahvích (tzv. šampaňská) a kvašení v tancích (Charmantova metoda)

Postup při výrobě šumivého vína v lahvích:

  • zcelování vína na požadovanou kvalitu
  • přidání cukru a vinných kvasinek
  • plnění a zátkování lahví
  • kvašení a setřásání kalů (4 až 6 týdnů při teplotě 15 až 18°C a až 2 měsíce dokvašuje)
  • degoržování (odstřelování kalů)
  • doplnění dozážním likérem (roztok cukru ve víně)
  • zátkování, opatření agrafou, etiketování

Šampaňské víno

  • je mezinárodní ochranný název pro šumivá vína, vyráběná v oblasti Champagne ve Francii

Postup výroby šumivých vín:

Perlivá révová vína

  • jsou přírodní révová vína uměle sycená oxidem uhličitým
  • dělí se podle barvy a obsahu cukru jako šumivá vína

Ovocná vína

  • vyrábějí se zkvašením moštu nebo plodů ostatních druhů ovoce – víno šípkové, jablečné, rybízové, višňové apod.
  • v prodeji jsou jednodruhová, vícedruhová, kořeněná, likérová značková ovocná vína (Cherry)

Sladová vína

  • se vyrábějí kvašením výluhu drceného sušeného pivovarského sladu, přislazeného cukrem a okyseleného na vhodné pH (tzv. sladové zápary).

Medovina

  • vyrábí se kvašením roztoku medu vinnými kvasinkami
  • je to původní alkoholický nápoj starých Čechů
  • upravuje se obsah etanolu, ochucuje se podle tržního druhu (cukrem, medem, kořením, aromaty aj.) případně se přibarvuje kulérem

Skladování a ošetřování vína:

Lahvová vína

  • lahve musí být uloženy naležato, aby korková zátka nepropouštěla vzduch a zabránilo se tak oxidaci
  • teplota skladování od 5 do 15°C v temnu s přiměřenou vlhkostí a dobrým větráním

Sudová vína

  • skladují se odděleně ve vinném sklepě na kantýřích (podstavce na uložení sudů)
  • podmínky stejné jako při skladování piva

Vady vína:

  • Druhotné kvašení – je způsobeno vyšším obsahem cukru a teplotou nad 15°C při skladování.
  • Bílkovinný zákal – způsobují kvasinky, víno hořkne a má hnilobnou pachuť. Je neprodejné.
  • Křísovatění – vytváří se šedobílá mázdra na povrchu vína (způsobují bakterie).
  • Octovatění – způsobují bakterie octového kvašení (používá se při výrobě vinného octa)
  • Vinný kámen – při skladování pod +8°C se vysráží kyselý vinan draselný a vznikne v. kámen.
  • Změna barvy a pachutě – zpravidla u červeného vína, hnědnutí, černání a modrání vína (oxidace tříslovin s kovy). Může se projevit pachuť po síře, plísni, korku.

Jakost a hodnocení vína:

  • posuzuje se senzoricky a chemickým rozborem
  • senzorické hodnocení se provádí při teplotě, při které se má podávat
  • posuzuje se čistota, barva, vůně a chuť
  • přírodní révové víno musí být čiré s jiskrou, připouští se ojedinělý výskyt jemných krystalků vinného kamene
  • barva, chuť a vůně musí být typická pro příslušný tržní druh
  • u šumivých vín se posuzuje perlení vína (dlouhé a jemné perlení)
  • z chemicko-fyzikálních ukazatelů jakosti se hodnotí obsah etanolu, obsah těkavých kyselin, obsah popelu, obsah bezcukerného extraktu a u šumivého vína se stanovuje tlak oxidu uhličitého při 20°C

Druhy vína:

  • podle barvy – bílá, růžová, červená
  • podle způsobu výroby – přírodní révová vína, šumivá, perlivá, dezertní, ostatní (nízkoalkoholická, nízkokalorická, dia aj.)
  • podle obsahu cukru – suchá, polosuchá, polosladká, sladká (mají nejvíce cukru)

Třídění přírodních révových vín:

podle kvality

stolní révové víno

  • nejméně 11°cukernatosti, nesmí být označeno odrůdou ani vinařskou oblastí
  • např. stolní révové víno bílé, moravské červené apod

jakostní

  • má nejméně 15°cukernatosti, jsou odrůdová a známková
  • odrůdová vína smí mít nejvýše 15% jiné odrůdy, musí být označeny vinařskou oblastí
  • např. Tramín jakostní, vinařská oblast znojemská (dále Rýnský ryzlink, Rulandské modré, Sauvignon, Tokajské, Sylvánské zelené, Neuburské, Veltlínské zelené, Miller Thurgau, Svatovavřinecké aj.)

známková vína

  • se vyrábí smísením odrůdových vín, mají standardní kvalitu a registrovanou ochrannou známku. Např. Bzenecká lipka, Ludmila, Athos, Dívčí hrozen, Pražský výběr, Pražský sklepmistr, Poesie, Zlatý hrozen, Pavlovické ohnivé, Svatováclavské červené atd.

s přívlastkem

  • kabinet (minimálně 19°cukernatosti),
  • pozdní sběr ( minimálně 21°cukernatosti),
  • výběr z hroznů ( min. 21°cukernatosti),
  • ledové (min. 27°cukernatosti),
  • slámové ( nejméně 27°cukernatosti),
  • výběr z bobulí (nejméně 27°cukernatosti)
  • Smí být vyráběno z hroznů vybraných odrůd vinné révy domácí produkce. Musí obsahovat nejméně 90% označené odrůdy a nést označení vinařské oblasti a obce, kde byly hrozny vypěstovány.

Třídění šumivých révových vín:

podle obsahu cukru

  • Brut nature (obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr) údaj lze použít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr
  • Extra Brut (obsah cukru se pohybuje mezi 0 – 6 g na 1 litr),
  • Brut (extrasuché max. 12 g cukru na 1 litr),
  • Extra dry (obsah cukru je mezi 12 – 17 g na 1 litr),
  • Sec (suché 17 – 32 g cukru na 1 litr),
  • Demi sec (polosuché 32 – 50 g cukru na 1 litr),
  • Demi doux (polosladké),
  • Doux (sladké obsahují víc než 50 g cukru na l litr)

Třídění dezertních vín:

obsahují 15 až 22 % etanolu

  • dezertní révové víno likérové – světlé (tzv.bianco), červené (rosso) př. španělské Malaga a Sherry, Portské, Madeira.
  • dezertní révové víno kořeněné (vermuty)Tesavela, Metropol, Cinzano (bianco, rosso, bitter, dry),Cora, Martini, Campari, Barbero aj. Jsou to tzv. aromatizovaná vína.

servis vína zde www.stolniceni.cz/vina

Kontakt

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2024 All Rights Reserved.